Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Egy pillantás

2010.06.17. 13:23 cu2

Ernobius első Zandagortos írása, illusztrációval, és a szokásosnál több tudományos háttérrel...


Az Ernobi rendszer legifjabb önkéntesei békeidőben egyetlen feladatot látnak el: járőröznek a lakott bolygók szomszédságában, mindig a rendszer űrterén belül. Egyszerű, veszélytelen rutinfeladatról van szó; az első héten még látványos az űr, utána majdnem olyan, mintha otthon járkálna az űr-őr. Kiváltképp mivel mindegyik őr saját kis hajóval rendelkezik, melyek berendezését kevés rendszabály korlátozza, s ezek is mind a biztonságosságra és ésszerűségre vonatkoznak. A katonai zsargonban nem is hajónak nevezik ezeket, hanem csónaknak. Kis méretük, tömegük és könnyűfegyverzetük se harcra, se nagyobb távolságok megtételére nem alkalmas. Civil hajónak tartják, magánvállalkozások gyártják őket, és nem a Kormányzói Hajógyártó Társaság. A bolygók birodalomtól függetlenül intézkednek felőlük, ilyen kicsiségekkel nem zavarják a Kormányzót.

Khalassum körülbelül három hónapja lépett be a Seregbe. Apja, nagyapja és előtte számtalan elődje is katona volt, így majdnem természetes, hogy ő is az lett. És újoncként, magától értetődően, még csónakos. Ez a mi csónakosunk nemrég szállt fel a bolygóról. A jobb hátsó ablakból még látszik anyabolygója, bár nem nagyobb, mint az a füge, amit a B-bolygóról származó katonák rágcsálnak, miután kiléptek bolygójuk "magánszférájából" (még egy szó a helyi katonai szlengből). Szerencsét hozónak tartják, és őrzik is ezt a hagyományt. Ha nem is veszik igazából komolyan, de jól esik az a friss füge, kivált ha kedvese látja el vele az embert.

Innen még jól látszik a sós-homokos, sárgásfehér Ullass-fennsík, amely egy igazi országnyi Death Valley. Rozzant H alakban a Tevlass-vízrendszer, itt lakik a bolygó lakosságának döntő többsége. Éjjel olyan, mint egy gyöngyfüzér a sötét homoktenger mélyén. Kivéve, ha a jobboldali, sötétebb sziklás-homokos tájon, az Allason nincs homokvihar vagy vulkáni hamu. Olyankor éjjel is, megfelelő viszonyok közt, jól látszik, vörösen, mint a vér. Ha erősebb a szél, a városok fölé hordja a szennyeződést, eltakarván azt. Szerencsére az Allas forró levegője nagy magasságokba szállítja ezeket a gyilkos anyagokat, így általában nem veszélyesek a városokra.

A bolygót halványkéken öleli körbe a vékony atmoszférája. Innen azt az érzetet kelti, hogy kellemesen hűvös. Valójában nagy magasságokig nem hűl 15°C alá. Bal oldalt, a Khalass kristályvize és a Tevlass fő ágának összefolyásától arrébb, éppen éltető esőnek örülnek a lakók. Nyolc éve vártak rá, és a következő biztosan nem érkezik meg haton belül. Az összefolyástól jobbra pedig épp azért vegyszerezik a felhőket, hogy tartalmuk ne essen le: mérgező az egész, az Allasról jön. Van az Allas-medencéje fölött is, az már osztja is a mérget, de nem tud halálos lenni. Semmi ölhető nincs ott. És soha nem is volt.

A távolban a két nap látszik, a fehér Ul és a sárga Zah. A háromtest-probléma miatt nem lehet túl hosszú időre megjósolni a napfelkeltéket és –lementéket. Ez rövid távon nem gond, de hosszú távon bezavar az emberek biológiai órájába, amikor ezer év múlva a munkaidő épp éjjelre esik, úgyhogy csillagászok egy csoportja mindig igyekszik hosszabb és hosszabb távra kiszámolni a napokat, és ennek függvényében, amikor szükséges, a bolygó önkormányzata is a két huncut után igazodik. Az időszámításban is kellemetlen, így hivatalosan az Ernobia időszámítását használják, a közéletben pedig egy használhatóbb, de kevésbé állandó helyi időt.

Bármilyen halálos is sok vidék, a kormány már kiírta a pályázatot a bolygó teljes felületének felmérésére és jövőbeli kiépítésére. Nem engedheti meg magának a bolygó, hogy értékes termőföldre építsen. Még a kellemesebb éghajlatú bolygók is ezzel a problémával küzdenek. Mi több, minden bolygó, előbb-utóbb, ezzel a problémával fog találkozni. A régi Tejútban minden lehetséges helyre ellátogattak a terraformáló Neumann-szondák, s nem sokkal később az emberiség, az új lehetőség által hajtva, kirajzott a galaxisba. Az Új Tejútba menekülőknek jóval nehezebb dolguk volt: eleve lakható, vagy igen kevés terraformálást igénylő bolygókat kellett keresniük, hiszen a megtépázott, szétszórt flottáknak kevés energiája és még kevesebb megfelelő technológiája volt a célra. Egy ideig ez nem is volt probléma, kevesebb bolygóval bár, de beindult a második rajzás, és az emberiség meghonosodott ebben a galaxisban is.

De az itteni világok jóval törékenyebbnek bizonyultak. Ebben a galaxisban az élet még sehol sem lépett túl az egysejtűek szintjén (és semmiféle sci-fi ízű szuperorganizmusokat vagy intelligens életformát sem alkottak ezek az egysejtűek). Az Óhazában csak kényelmi szempontokból tartottak számon egy-két tucatnyi állatot-növényt. Itt viszont valóban csak ennyi faj van, épp amennyit a menekülők magukkal tudtak vinni, valószínűleg élelmiszergyárakból, otthonról, mint háziállatok, és persze mindig maradnak potyautasok. Az így kialakuló ökoszisztéma nagyon törékenynek bizonyult az ember terjeszkedésével szemben. Nem is beszélve arról, hogy a Tejút bolygóin nem igazán lehetett ilyen kegyetlen halálzónákat találni, mint az Ullas vagy az Allas, hiszen jóval erősebb gépek, fejlettebb technológia volt elérhető. S ha volt is ennyire halott táj, sosem ért el ekkora méreteket. Ebben a galaxisban minden bolygón van ilyen és ekkora. Itt az embernek is hatalmas erőfeszítés és rengeteg felszerelés megélni, nem beszélve az állatokról. Ezért született döntés arról, hogy geológusokat, biológusokat, meteorológusokat és más szakembereket össszegyűjtenek, és a szerény hangzású Környezet fedőnév alatt azon fognak dolgozni, hogy orvosolják a helyzetet. Ez azonban nem olyan könnyű, mint régen volt, mivel a tudomány is sokat veszített. Ezért van az is, hogy a túlélőknek a fejlettebb hajókért is többet kell dolgozniuk. Sokat kell bepótolnunk.

13 komment

Címkék: fan fiction s2

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr402088886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norris74 2010.06.17. 14:00:11

Hangulatos! :)

Bár az Exolon Tudományos Akadémiáról , Karl Haut von Hassenberger professzor planeto-biológus erősen vitatná az Ernobiai elméletet, miszerint a ezen galaxis olyan fiatal lenne, hogy csak az egysejtű szinteken jelent volna meg az élet, ugyanis pl az Exolon Prime-on az érkezéskor körülbelül a egykori Föld, Perm időszakával egyenértékű - azaz tengeri ammonizták, őshalak, és páfrány és zsurlószerű nyitvatermők, és kezdetleges rovarok - életformák már szép számmal voltak.

ernobius 2010.06.17. 18:29:49

A sok katonai titkolózás nem tesz jót új otthonunk tudományos életének... Nézd el tudósaimnak, egy kis rendszerből próbálnak képet alkotni egy nyugtalan galaxisról :)

ernobius 2010.06.17. 18:32:57

Egy kis megjegyzés: bár én sem vagyok oda a fantázianevekért scifiben, de azt még annyira sem állhatom, amikor egy nem angol anyanyelvű angol nevű emberkéket szerepeltet...
Majd még lesz leírás a nyelvről.

Ricsi121 · http://tavimutymuty.blog.hu 2010.06.18. 13:45:29

Rövid, velős írás. Nekem nagyon tetszik. :)

Norris74 2010.06.20. 07:59:58

@ernobius: Miből gondolod azt, hogy Zandagort világában csak magyarok élnek? Ha pedig nem csak magyarok élnek, akkor miért kellene, hogy magyar nevük legyen?

ernobius 2010.06.20. 08:42:07

Nem gondolok ilyet :) de ugyanezt megkérdezheted John Smith és hasonló nevűektől, hogy miből gondolják, hogy a mostani kultúrák élnek majd ezer év múlva...
De ez amúgy is lényegtelen, a novellában mind fantázianevek vannak, ami nem, az meg magyarul jelenik meg, de a novella világában ugyancsak van saját neve.
Egyébként egy szóval sem említettem, hogy magyar nevek legyenek. Inkább olyan esetekre gondolok, mit amikor egy kanadai film amerikainak állítja be magát (láttam ilyent), vagy valaki, aki jóformán angolul se tud, próbál ugyancsak valami amerikaszerűt kotyvasztani (amiből persze gyakran hamar kilóg a lóláb. Elég zavaróak az ilyen látszat-dolgok).
Nem akarok senkire se utalni, vagy valami, azt a hozzászólást csak azért írtam, hogy mentegetőzzek a sok fantázianév miatt. Azért próbáltam azokat is kissé ,,normálisabban" végezni :)

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2010.06.22. 22:34:30

Kiváló írás ernobius! Csak így tovább!!

Norris74 2010.06.23. 08:56:35

@ernobius: Konkretizáld légyszi, mert nekem ez így elég ködös. Melyik nevekkel és azokkal pontosan miért van bajod?

ernobius 2010.06.23. 09:57:48

@Norris74: Nem, nem, semmire sem utalok, vagy valami, csak kissé zavarónak találom néha, amikor látszik, hogy valaki csak amerikai filmeket látott életében, és úgy gondolja, hogy sci-fi szereplői csak amerikaiak lehetnek. De mondom, ez lényegtelen, csak a kitalált nevekmiatt mentegetőztem :)

Norris74 2010.06.23. 14:49:36

@ernobius: Öööö....na nézzük csak szét, mert már nem vagyok magam sem biztos semmiben...belekukkantok a rajongói fikcióimba (direkt nem írtam fan-fictiont :P)

Az első novella nevei: Yaulk (tök fiktív, az első rpg-s karakterem neve volt annó), Tyel, tök fiktív, több név nincs benne.

Az második novellában sincsenek nagyon nevek, csak a David, Yaulk és Quint. Meg a Heper, ami a nap neve és egy mitológiai napisten neve volt annó. A David tényleg a "angolszászosan" van írva, de eredetileg héber név. A Yaulk-ot már említettm, a Quint meg egy valós játékos neve volt, ő adta magának.

A harmadik novella nevei: David Dran (ebből kiderül, hogy Yaulk családneve Dran), említettem a David héber, a Dran meg fiktív. Jose (Hozé) totál latin, spanyol indíttatású. Kavanaugh (helyesen Kavenaugh), ez valóban angolszász, inkább ír jellegű név. Aztán Zach Oberheim. Zach a Zachariah (Zakariás) rövidítése, héber eredetű. Az Oberheim pedig teljesen germán. Hans Langeleben...teljesen germán, plusz ez egy szójáték is egyben, egy "beszédes név" (Langeleben = hosszú élet)
Dr Braun. Erősen izraelita gyanús név.

Negyedik novella: Zax...teljesen fiktív név. A "Lumis" pedig latinból ferdített "ragyogó"-t jelent. Ami szerintem egy holdra elég jó név.

Ötödik novella: Exolon Gate...ez valóban angolosan hangzik. Írhattam volna Exolon Kapu(já)-t is, ebben igazad van. Leopold Casares. A Leopold erősen germán név, a Casasres fiktív, de latinos hangzású.
Gerrold Birk. Ez lehet angol eredetű, de német is.
Aztán.....Alkaios Keller. Az Alkaios fiktív, de van egy kis görögös hangzása. A Keller tuti germán.
Huda Nazarov, szláv hangzás. A Huda cseh eredetre utal a Nazarov oroszra. A "Tolinka" pincészet fiktív név, de lehet akár szláv eredetű is. Mondjuk cseh ez is.

Hatodik novella: Frikk Gjunnarhesson....brutálisan skandináv, egyenesen izlandi hangzású név. (Ráadásul a Pöttöm Frikk egy ha jól emlékszem norvég mesekönyv főszereplője volt) Frode Nielsen...abszolút norvég. Főleg azért, mert az egyik volt kollégámat hívták így :) Olafsdottir kisasszony....100% izlandi név.

Nos ennyi....akkor most igazából mi is a baj az "anglicizmussal"? :D

Erről a felvetésről az a vicc jut eszembe, amikor a néger azt mondja a fehérnek:

"Én, amikor megszülettem fekete voltam, amikor beteg vagyok, fekete vagyok, amikor fázom, fekete vagyok, amikor melegem van, fekete vagyok, ha megijedek, fekete vagyok és ha meghalok, akkor is fekete vagyok.
Ellenben te? Amikor megszülettél, rózsaszín voltál, most fehér vagy, ha beteg vagy elzöldülsz, ha fázol elkékülsz, a meleged van kivörösödsz, ha megijedsz elszürkülsz, és ha meghalsz lila leszel és püffedt.
Akkor most kit is hívsz te színesnek? " :D

Remélem nincs harag a bizonyítás végett...

ernobius 2010.06.26. 16:42:27

@Norris74: nane, a válaszomat nem tette ki :((

ernobius 2010.06.26. 16:49:59

@Norris74: Najó, mégegyszer leírom, a süket szerver nem tette ki...
Persze, hogy nincs harag :)
Bár a bizonyítás értelmét nem igazán értem (de azért emékezet-frissítőnek elsőosztályú), mivel én nem a Zandagort-univerzumról beszéltem, s főleg nem utaltam semmire (hiszen, amint kitűnik a bizonyításodból, messze nem jellemző itt).
Amivel igazából ,,bajom van" (hogy így mondja, hisz csak egy icipicit zavar, ennyi :) az a korlátolt műveltség, amely csak az amerikai kultúrából él és csak azt képes visszaadni.
Na, remélem érthetőbb :) Tehát: nem utalok senkire és semmire (főleg nem a Zanda-univerzumban), csak mentegetőzésképp felhoztam, hogy nem kedvencem az olyasmi, amiből árad, hogy valamelyik filmből vagy akármiből ,,inspirálódott" az illető (itt tehát SEMMI utalás nincs, hiszen ilyet én nem tapasztaltam itt).

U.I.: A mítoszok nálam mindig pluszpont, az izlandi nevek pedig nagyon tetszettek, még az eltérő szabályokat is betartják (legalábbis ha Olafsdottir kisasszony édesapja valóban Olaf :) )

ernobius 2010.06.26. 17:01:57

@Norris74: És még lemaradt, hogy nem az angol nyelvvel van ,,bajom". Sőt, egyáltalán nincs, a Received Pronunciationt, vagy Queen's English-t például kifejezetten kedvelem. De aki csak amerikai filmből él, az nem tudja, hogy az igazi angol az ez, és amit Angliában beszélnek (itt inkább a műveltebb rétegekre gondolok, de az angol utcanyelvet még mindig jobbnak tartom az amerikainál).
És hát ki ne kedvelné az igazi angol úriember alakját?
Például azt nagyon élvezem, hogy az X-men filmekben (ami nem éppen a világirodalom legjobbjaitól származik), Magneto alakját Sir Ian MCKellen játssza, aki azelőtt színházakban leginkább Shakespeare-rel foglalkozott. Mint ilyen, itt is kiválóan helyt áll. Amúgy Gandalfot is ő játssza (igen gyerekek, Gandalf csak egy színész, álruhában :P )

Szóval nem értem, miért is bonyolódtunk ilyen hosszú párbeszédbe... :)
süti beállítások módosítása