Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

s1 szerver: ahogy a Fény Gyermekei látták - 2. rész

2010.03.11. 12:14 cu2

(az előző rész)

Október végén regeltem a játékba. Régi szerepjátékos haverjaim hívtak be, hogy segítsek nekik, mert folyton lezúzzák őket. Kissé eltúlozva azt várták tőlem, hogy nyerjem meg a játékot. Az első pár napban volt időm átnézni a helpet, meg felmérni a lehetőségeket. A Liga akkoriban egy már sokadszor lenullázott kis szövi volt. Elég kevés aktív taggal, elhanyagolható ipari fejlettséggel, és zéró flottával. Ráadásul a szövi céljai is elég zavarosak voltak. Valamiféle kulturális hódításon alapuló összefogás a gonosz minden megtestesülése ellen. Ilyen háttérrel indulva szerényebb és konkrétabb célok felállítása lett az első lépés: bekerülni a top szövik közé, aztán majd meglátjuk. A felemelkedés leghatásosabb útjának akkor a gazdasági fejlesztés tűnt. Méghozzá tervszerű és központosított fejlesztés, mert úgy tűnt ez hiányzik a top szövikből. Ennek érdekében a Liga akkori egyetlen valamire való iparral rendelkező játékosával összeállva ketten két hét alatt a teljes ipari termelés 60%-át megszereztük a Ligán belül.

A háború kezdete a ZE-vel

November közepén X Compot ZE tag ismételten szó nélkül egybolygósította Norrist, a Liga vezetőjét. Ezúttal azonban vissza is támadtunk. Valószínűleg nem készültek ránk, mert bolygóikat védtelenül hagyták. November 23 éjjele pirosbetűs ünnepként került be a Liga történelmébe. Ezen az éjjelen megtámadtam a ZE sok-sok bolygóját. A fosztás és egy bolygó elfoglalása után olyan hadizsákmány került a birtokunkba, ami gyakorlatilag az azonnali beépülést követően megduplázta a teljes Liga pontszámát. A morál szempontjából ez a támadás még nagyobb előnyt hozott, mint a hadizsákmány. Felpezsdült az élet. Ez az első komoly sikerélménye a Ligának. Elkezdtek hinni abban, hogy a Liga felemelkedhet. A tagok maguk is nekiálltak éjjelente kalózkodni a ZE bolygóit. Erre a ZE az összes bolygójuk fölé védelmet tett, a mi bolygóink fölé pedig blokádot. Csak hát ugye a kezdővédelem miatt nem bánthattak minket. Kidolgoztunk egy módszert arra, hogy hogyan törhetjük át a blokádjukat elhanyagolható veszteség mellett, így folytatódhattak az éjjeli akciók. November utolsó hete egy tisztán gazdasági jellegű rablóháború volt, sok beépíthető zsákmánnyal. Ez azonban gyorsan véget ért, mert 100-120 fulgurral (ennyi volt) már nem érte meg a blokádból való kitörés, a ZE elég gyorsan felhúzta a hatékony védelmét.

Az első TERV

Egy olyan gazdasági modellt kellett kitalálnunk és alkalmaznunk, ami beemel minket a top szövik közé. Ráadásul mindezt gyorsan, úgy, hogy háborúban állunk a ZE-vel és nem léphetünk ki az egy szem bolygónkról. A nov. 23-i sikeres támadások után elég alap képződött, így elkezdtem számolni. Egy olyan módszer kellett, ami a végletekig kihasználja az első bolygót, és csak akkor lépünk ki óvatosan a többolygós módba, amikor már nem érdemes minket támadni. Az első TERV az volt nagy vonalakban, hogy minden játékos bolygóját optimalizáljuk egy célra és megtervezzük papíron. Majd felépül két szuperbolygó, amik csak arra lettek tervezve, hogy a játékosok bolygóit felépítsék (speciális bolygóépítő bolygók). A szuperbolygókat pedig ZEA, a saját kezdőbolygóm húzza fel. Így már lehetett szakaszokról, határidőkről, pontszámokról beszélni konkrétan. Aki csatlakozott a szövin belül a TERVhez, annak súlyos lemondásokkal is kellett élnie. Csak 1 bolygón maradhat, és a közép és hosszútávú ipari fejlesztést előírt módon kell végeznie. Flottát nem építhet, semmiféle támadást más felé nem indíthat... Ezek elég súlyos korlátozó tényezők, és beszűkítik a játéklehetőségeket, rontják a játékélményt, legalábbis azoknak, akik nem irányítanak. Mégis minden egyes tag csatlakozott a TERVhez. Be is indult a fejlődés, elkezdtük egyesével lehagyogatni a velünk egy szinten álló kis szöviket. (Ekkor történt az is, hogy egy hozzáértő volt IR tag, Svalen, csatlakozott a Ligához, és szinte készen hozott magával egy teljesen felhúzott építőbolygót.)

A TERVnek volt még egy nagyon komoly hátránya a játéklehetőségek beszűkülése mellett. Ez pedig az egybolygós lét öko-korlátja. A kitermelhető kajának van legfelső határa, így ha azt elérjük, akkor vagy le kell állnunk a fejlődésben, vagy több bolygósok leszünk, vagy... valami egészen mást csinálunk, amit eddig még senki.

Testvérszövetségünk, a Galaktikus Köztársaság

Valamikor november legvégén az egyik női tagunk elboltolt egy 3M titánbolygót a GK-val. Ők voltak olyan kedvesek, hogy át is hívták a szövijükbe, amit aztán Tatjana elfogadott. Tatjana beszámolói alapján a GK egy elbűvölően kedves és naivan nyitott társaság, ahol mindenki vidám és segítőkész. Akkor merült föl először a külső kajautánpótlás lehetősége. Sok számolgatás és gyors tárgyalások után megegyeztem a GK-val, hogy kajáért, meg némi műanyagért cserébe felfegyverezem őket. Az alapötlet az volt, hogy a Liga kiépíti a flottagyártáshoz szükséges teljes infrastruktúrát, amit a GK kajával és műanyaggal/fával támogat. A legyártott flottát pedig a bevitt nyersanyagok arányában osztjuk szét. Ez mindkét félnek előnyös, mert azt nyújtja, amiből a másiknál hiány van. A Ligának van koncentrált ipara, központosított termelése, bolygóépítési tapasztalata és teljes védettsége, a GK-nak pedig van sok-sok szép bolygója, ahol sok-sok kaját lehet termelni. Egy ilyen szerződés életbe lépésével egyúttal kölcsönös függésbe is kerül a két szövi egymással, de ezt nem bántuk, mindkét fél részéről megvolt a megelőlegezett bizalom. Annyira bírtuk a GK-t, hogy magunk között csak "testvérszövetségként" emlegettük. Ennek a szerződésnek azonban volt egy mérhetetlenül sokkal fontosabb hozadéka is: Nejmed, a GK atyuskája, patrónusa felfigyelt ránk, és meghívót kért.

A Középpont: célok találkozása, IsenMother születése

Mikuláskor, Nejmed látogatása idején minden a feje tetejére állt nálunk. Ekkor történt meg a végjáték előtti legfontosabb döntés az egész Liga életében. Egyeztettük a célokat.

  • A korai Liga, Norris az alapító céljai: a szövi egy regényre épült, ami sokban hasonlít a Zandagortra. Ennek megfelelően a Liga a galaxisunkat kívülről és belülről fenyegető Ősgonosz elleni harc előretolt bástyájává szeretne válni. (Ez egyébként kissé későn ugyan, de meg is valósult az s1 végén.)
  • Saját célom: mivel a s1 véges, és túl nagy hátrányból indultunk novemberben, ezért a Ligát már az s2-nek szántam. Kellett valami, ami elismertté teszi még ezen a szerveren a szövinket. Ez lehet óriási tempójú gazdasági növekedés, sok, a GK-val kötött szerződéshez hasonló megállapodással, kapcsolati rendszerrel (ez azonban időigényes, nem biztos, hogy s1 vége előtt eléri a célját). Vagy pedig lehet egy heroic megacsata, a tervezett központ fölött, és egy nálunk jóval nagyobb szövi térdre kényszerítése.
  • Nejmed céljai: ez elolvasható Nejmed írásában. Csak annyit tennék hozzá, hogy az össznépi összefogás Zandagort ellen számunkra alapvető, ezen nem volt mit tárgyalni. Az érdekesebb felvetése Nejmednek inkább az volt, hogy szeretné a ZE szarvát letörni. És minden ilyen jellegű tevékenységet teljes mellszélességgel (de persze titokban) támogat. És nem csak ő! Hanem a GK is és a Heroes is!!! Ha kell, katonai beavatkozással (persze csak a megfelelő időben, megfelelő körülmények között), és ez az utolsó kitétel később döntő fontosságú lesz.

Úgy tűnt, hogy a céljaink találkoznak, és elérésük leggyorsabb és legjobb módja a ZE elleni háború kiterjesztése. Ez minden félnek megfelelt. Nejmednek jó. Norrisnak jó, hiszen a ZE már a legelejétől nyíltan vállalta az Ősgonosszal való szövetségét. Nekem is jó, mert segítséget kapok a Heroestól, GK-tól a megacsatához és az addigra már hírhedtté vált topszövi ZE lassú szétveréséhez.

Ezen a ponton a Liga fejlődése legalább 120 fokos kanyart vett. Letértünk a gazdaságnövelő útról. Elkészültek a 100%-os központosítás netovábbjának építőbolygói, Liet és Hiigara építőbolygók, és papíron megterveztük IsenMothert. Innentől a Ligát módszeresen egy tökéletesen működő flottagyárrá alakítottuk át. Ez azonban lelassította a korlátlan gazdasági növekedést (gazdasági út elvetve), hiszen a flottagyártás mindenkor visszahúzza az ipart. A tervek szerint IsenMother újévre készült volna el. Nejmed azonban anyagi támogatást is nyújtott két lépésben, ezért a központ 8 nappal a tervezett előtt beindulhatott. (Ezzel a lépéssel együtt lojalitást is vállaltam Nejmed felé, és én balgán azt hittem, hogy a Heroes felé is. Ez a későbbi események fényében nagy hiba volt.)

A Ligát belülről is átszereltük, levált a játékosok egy kisebb csoportja, a "gazdasági rész": Andi, Listvan, Svalen és én. Mi csak a fejlesztéssel foglalkoztunk, és minden egyénieskedésről, önállóságról lemondva teljesen összehangoltuk IsenMother ellátórendszerét. (Pluszban levadásztuk a galaxisban még szabad 3M B típusú bolygókat. Az inaktív játékosokat szépen megkérve, kidobattuk velük a régi planjaikat és felhúztuk nekik fullosan + meghekkelve a B kajaellátókat. (Emiatt az 5-6 inaktív játékos miatt ért minket később oly sok kritika a multizásról.) A GK-n belül is megkezdtük a saját kajaellátó bázis kíépítését Tatjana segítségével.

Így sok döccenő után pontosan karácsony éjjelén minden készen állt arra, hogy végre megnyomhassam a start gombot a Liga-GK közös projektjén. December 24-én éjjel 11-kor beindultak IsenMother hajógyárai. (És ezek a gyárak a galaxis végpusztulásáig le se állnak majd!)

Boldog idők

Karácsony és újév között nagy volt a boldogság. Mindenki elégedett lehetett. A GK felé elindult a rendszeres hajószállítás. A Liga pontszáma a flottagyártásnak köszönhetően az egekbe szökött. IsenMother és ellátórendszere pedig elkezdte lassan megsokszorozni a kapacitását. Hatalmas mennyiségű tartalékok gyűltek fel a háborúra készülve. Szilveszter estéjén indult az első komolyabb támadás a ZE ellen. Ezt a manővert az Egyház pár kiépítetlen bolygója és Xcompot kisebb flottái bánták. Egy nap múlva meg is érkezett a válasz. IsenMother fölé első alkalommal települt komolyabb ellenséges flotta: Kisbér blokádja. Önként jött, még csak ide se kellett csalnunk. Kisbér azonban óvatos ember, és úgy látszik nem becsült alá minket. Egy rövid eszmecsere és számolgatás után rájött, hogy nem tarthatja fenn ebben a tempóban a Központ feletti blokádot. Így a serege nagy részét el is vitte onnan. Viszont beígért a távozása előtt egy nagyságrendekkel erősebb blokádot, egy 50 milliósat. Ez kb. az akkori ZE kapacitásának nagyobbik felét elvitte volna. És pont ez volt az, amire régóta vártam. Mert lehet, hogy a Liga-flottával számolhatott a ZE, de a GK-hajókkal és a Heroes-támogatással biztosan nem! Ennek fényében a másik óriásbolygónk, Ice-Z közelében egy éjszakai rajtaütést indítottam Zeusz ZE topjátékos ottani ipartelepe ellen. Kisbér azonban éber volt, és azonnal reagált, így csak pár száz milla nyersit szedtem el tőlük, és nem a kulcsfontosságú iparbolygóikat. Innentől kezdve minden készen állt. A Ligán nem volt támadható felület, a hajógyártást a központosításnak köszönhetően oda raktuk éppen, ahol szükség volt rá, csak teleport kérdése az egész. Bolygóink pedig a ZE magterületen belül virítottak, ideális bázisokként egy bárhonnan indítható támadáshoz. A hajógyárak 100%-on. A GK izgatott és alig várja, hogy üthesse végre az Egyházat. Mi kell még? A boldog idők lezárásaként megírtam Nejmednek azt a bizonyos levelet, amiben fegyverbe hívtam a Heroest, vagy legalább egy kis töredékét, a ZE elleni háborúhoz! (Ebből a levélből találhatók részletek Nejmed leírásában is.)

Lojalitás, de kihez? A béke három napja

Már a harcba hívó levél elküldése előtt is akadtak baljós előjelek, de nem akartuk figyelembe venni őket, rontották az összképet. Az egyik ilyen szépséghibára a Heroes-on belül tett rövid látogatásom alatt derült fény. Úgy tűnt, a Heroes nem vesz minket komolyan, és viccesnek tartja a Liga erőlködését. Akkoriban azonban efölött könnyen elsiklottunk. A másik ijesztő infót Kisbértől kaptam. Szerinte a Heroes nem fogja őket támadni, mert akkor szószegők lennének, és hűtlenek az egymásnak ígért meg nem támadási megállapodáshoz!?! Na, erről nem volt szó Nejmed első látogatásakor, és később se. Számon kértem Nejmeden ezt a ZE–Heroes-megállapodást a már előbb említett harcba hívó levélben, de kitérő választ kaptam. Sőt! Olyan választ kaptam, amire nem számítottam. A Hősök visszavonulót fújtak! (Mint később kiderült ez az egész annyira nem lett lekommunikálva a Heroes-on belül, hogy a legtöbben nem is tudtak róla, hogy történt egyáltalán valami.) Ez nagy csapás volt. Nem is a flotta segítség miatt (még így is szétverhettük volna a ZE iparának felét a játék végéig), hanem Nejmed válasza miatt: "Amennyire ismerem őket (a ZE-t), inkább csak a káoszkeltés a szándékuk, ha ők is az alienek ellen mennek, akkor nem lenne sok értelme megtámadnunk őket. Meg még mindig ott van az a dolog, hogy tőlünk váltak ki, sokakkal jó kapcsolatban vannak, napi rendszerességgel msn-eznek egymással egyesek, nem lenne egy egységes front" Tehát, ha most nekimegyünk a ZE-nek, akkor nem hogy segítségre ne számítsunk, de végül mi leszünk a Galaxis tespedt békéjét feldúló nyughatatlan szövi, aki a nagy összefogásra készülő ZE-t bántja? ??!??? Szép! Rendben is a lenne a Hősök ezen hozzáállása, az ő dolguk, csakhogy a december eleji tárgyalásokon nem éppen ilyen ígéret hangzott el, hanem pont az ellenkezője! De nem mehettünk vissza egy hónappal, hogy a Ligát más útra térítsük. Így mind Norris, mind az én céljaim meghiúsulni látszottak. Nagyon sötét gondolatok kavarogtak akkoriban a fejemben a Heroest illetően.

A másik fontos momentuma ennek az időszaknak a Kisbérrel való tárgyalás. Hosszas és kimerítő egyeztetési kísérleteink során egy elejtett megjegyzésből kiderült, hogy a ZE NEM akar a végjátéknál Zandagort mellé állni, hanem beáll a nagy honvédő seregbe! És így már egészen másképp festett a kép. Kezdett elbillenni a mérleg a ZE felé. A két szövi közt egyre több hasonlóságot véltem fölfedezni. A hatékony fellépés, a kis létszám, a harcias hozzáállás, és még sok apró dolog. Mégis Kisbér azon elejtett mondata, miszerint a ZE a végén az emberiség ügyéért harcol, végül segített a döntésben. (Azt hogy a végén a ZE egészen máshol kötött ki, nem rovom fel Kisbérnek, ugyanis ez tényleg csak egy elejtett megjegyzés volt, nem hivatalos diplomáciai levél. Én is beszélek néha össze-vissza. Csakhogy pont akkor kellett valami útmutató, és én kapva kaptam ezen a kijelentésen, később nem kérdeztem vissza rá.)

A döntés végül megszületett, január 5-én mnt-t kötöttünk a ZE-vel. A GK csalódott lett, és egyedül akarta megtámadni az Egyházat. Én felajánlottam erre az esetre a flottánk támogatását, de egyben megpróbáltam lebeszélni őket erről a harcról. Ha ők támadnak, az számukra öngyilkosság, sokkal sérülékenyebbek, mint a Liga. Szerencsére a GK felbuzdulásának nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az mnt után a béke három napja jött el a Liga számára. Páran foglaltak is bolygót, volt aki az első bolygóját. Azért tartott ez a béke csak három napig, mert pont ennyi idő kellett ahhoz, hogy a ZE-Liga mnt életbelépése után 5 perccel IsenMotherről útnak indított akkori teljes 5pc-s flotta leérjen messze délre, és felvegye az alkalmas támadó pozíciót.

Háború a Redorannal

Ezzel a háborúval kapcsolatban leginkább azt a kérdést kapom meg, hogy "de miért volt erre szükség?" Jó kérdés, nehéz lesz megválaszolni. Mivel a ZE elleni tervek zátonyra futottak, visszatértünk az eredeti koncepciókhoz. A játék végéig már nem volt három hét, és ez kevés bármilyen gazdasági csoda megvalósításához. Marad a megacsata IsenMother fölött. Még december végén abban állapodtunk meg, hogy legalább egy 30M flottát kell bebuknia az ellennek, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Kellett tehát valaki, aki elég balek ahhoz, hogy lelövesse velünk a főflottáját. De ki legyen az? A ZE, GK nem. A DCS túl kicsi volt még ekkora veszteséghez, meg túl messze is, maradt tehát a négy nagy szövi. A Heroes-t azonban kilőttem, mert Nejmed sokat segített annak idején, és felé mindig is lojális volt a Liga, Nejmed pedig a Heroes-t képviselte. Ha Heroes nem, akkor MU sem, maradt tehát a Redoran és a TGF. Akár egy pénzérmét is feldobhattunk volna. Az döntött végül is, hogy a Redorannal volt egy régi elrendezetlen piti ügyünk, amiben ráadásul a Liga volt a sáros. Így hát bepróbáltuk őket, egy tagjukat megfenyegettem (nomen est omen a kiválasztott redoranos tagot Baleknak hívták).

Már jött is Patientia levele, amiből megdöbbentő erejű lenézés sütött. Így hát megtaláltuk, akiket kerestünk, mert aki ilyen szintű lenézéssel indít, az valószínűleg alá is becsül minket. Mégis nagyon kockázatos volt ez a vállalkozás, mert igazából teljes homályban tapogatóztunk, semmit sem tudtunk a Redoranról, se a kapcsolati rendszerükről. A kivetett horgot aztán túl mélyen kapták be, és a vártnál hevesebben reagáltak, szó se volt náluk berozsdásodott reflexekről. Január 10-én lelőttem Balek egyik parádézó csupanemezis flottáját, erre ránk rontottak. Még aznap egy 25M flotta beszorított minket délen Listvan bolygójára. Másnap pedig Tremer elkezdte támadni Tatjana bolygóit, mire válaszul Tatjana visszamenekült a GK-ba. Majd később mindenhol támadást indítottak. A harcok közben elhullott a Liga másik 5 pc-s 10M főflottája, gyanús körülmények között. Mint a játék végén megtudtam, a Redoran a "hiperugrás" bug-nem bug flottahíddal érte utol. Ez súlyos veszteség volt, és a flottában voltak a GK-nak szánt raptorok is. Mire a flottából már alig maradt valami, átmentettem a menekülőket a GK-ba, hátha a Redoran úgy feladja az üldözést. De nem adta. Végül mégis megérkezett a sereg, egy jólfésült 30M flottácska csücsült IsenMother fölé. És csak várt. Ez nagy hiba volt a Redoran részéről, addigra már beindítottam a hírszerző központokat, hogy senki ne láthassa, mi folyik a Központban, ők meg vakon jöttek. Már csak egy nap volt a tervezett megacsatáig, mikor jött egy levél a Redorantól, az eddigi legnagyobb fenyegetéssel, amit szövi valaha kapott ezen a szerveren.

Fekete bárányok, a Redoran/MU főflotta bukása

Január 16-án érkezett a levél:

"...Nem akarunk fenyegetőzni! Korrekt ajánlatot tettünk! De tudnotok kell, hogy amennyiben nem tudunk megegyezni, minden szükséges lépést meg fogunk tenni:
- ha esetleg azt terveznétek, hogy új hajógyártó plant fogtok felhúzni, akkor tudjatok róla, hogy van elegendő ügynökünk, hogy folyamatosan szemmel tartsuk a fejlődéseteket és minden plant le fogunk dugózni, ha kell a top 4 szövetséget is be fogjuk szervezni, mint már észlelhettétek támogatnak, minket és senki nem fogja méltányolni, hogy végjáték előtt ilyesmibe keveredtetek..."

Erre azért nem számítottunk: a négy top szövi a Liga ellen! A probléma most annyiban más, mint eddig, hogy a szerver végén megszűnik a kezdővédelem. [Erről én nem tudok. - Cucu] A flottáink pedig semmiképp nem vehetik fel a versenyt a náluk 20-30-szor nagyobb seregekkel. Ha most tovább támadunk, és nem fizetünk hadisarcot, akkor lehet, hogy a Liga mindent elbukik, még Zandagort megérkezése előtt. És a top szövik nyírják ki. Másrészről ez a fenyegetés annyira túllőtt a célon, annyira irreális volt, hogy azt már nevetségesnek tartottam, végül is nem mi vagyunk az alienek!!! Most már csak azért is fel akartam venni a kesztyűt. De a többi Ligatag játékát nem szerettem volna elrontani, ők nem is igazán értették, mi folyik pontosan. Miután mindenkit tájékoztattunk arról, hogy az egy szem bolygónkat is elbukhatjuk, ha nem fizetünk, Norris kiírta a Liga az utolsó szavazását. Az eredmény nem várt többséggel, a nem várt "kapjátok be!" lett. Ez a video a "Halál ötven órája" című filmből való. Némi öniróniával egész jól bemutatja az akkor uralkodó hangulatot a Ligában.

Január 18-án IsenMother fölött lezajlott a szerver addigi legnagyobb flottacsatája. 15M Liga vs 30M Redoran. A Redoran mindent bukott, a Liga 10M-t. Még ugyanazon a napon Andi is kitámadott, és leszedett pár csillogó csupanemezis flottát. Északon a Redoran komoly vereséget szenvedett. Pár órával a támadások után visszavonták a blokádjaik nagy részét. A Központ termelésének egy részét Listvanhoz, a déli hajógyárunkba irányítottam, hogy ha nem tudunk békét kötni, két nap múlva az ottani 25M redoran flottát is leaprítsuk. Végül néma csend. Se egy kósza levél, se egy kósza szonda. Azt, hogy mégiscsak tudomást szereztem róla, hogy mi zajlott ez idő alatt, Kisbérnek köszönhetem. A top szövik valóban ellenünk készültek, de akkora igyekezettel, hogy ebbe kezdetben még a ZE-t is be akarták vonni! A következő levélrészletek a TGF diplomatájától származnak, illetve az arra írt válaszokból.

"Érdeklődök, hogy a A Fény Gyermekei Liga-ról tudsz e infót adni. Megtámadtak egy szondánkat, és a Redorant testvér szövinkkel is volt, van konfliktusuk. Beszállunk mi is a Redorant oldalán. Állítólag összeszedtek egy 22 millás flottát, és hát meg szeretnénk csípni. Nőne a tapasztalati pontunk.
Minden infó érdekel, amit tudtok adni a ligáról.
Remélem nem segítitek őket, mert akkor eljátszották a bizalmatokat. Ahogy hallom, rosszabb a megoldásuk, mint a Védegyleté. A Redorant szerint alattomos a helyzet megoldásuk, és most finom voltam.
Údv.: Hú "

"Amúgy gecinagy dicsőség lesz egy 17 mrd-os szövetséget 310 mrd-al támadni... Sok sikert hozzá, remélem "nyertek"!
Üdv,
Kisbér"

"Nem is akarom, hogy belefolyjatok. Azt hiszem még sem fognak végjátékot játszani. Felkészülünk rájuk, és megtámadjuk őket. A sok kis hajó miatt kell rá készülni, mert különben ők győznének. Nem akarunk nekik menni úgy mint a Védegyletnek, ajtóstul. A Védegyletnél azért szívtunk, mert sok raptoruk volt. 1 vagy két nap kell hozzá, és nem érdekes mennyi kishajójuk van.
Üdv.: Hú"

"Nem a gerincesség vagy nem gerincesség miatt csináljuk. Egyszerűen van egy szövi, akit farmolnak, és ezt kell megakadályozni. Sajna az egybolygós védelem nem a legszerencsésebb dolog ebben a játékban, még ha humánus is. Ezzel is visszaélnek mások, és azokat zargatják, akiknek már a végjáték a céljuk. Ha a bolygót lehetne mondjuk lebombázni, és újra kellene a lebombázott épületeket csinálni, már más lenne a helyzet, és nem állnának rá annyira egyes játékosok, hogy csupán csak passzióból támadjanak meg másokat...
Mi egyszerűen védjük a szövetségeseinket, az ilyen felhasználóktól, mert egyedül még a Heroes sem képes a ligát sakkban tartani, mint ahogy ti sem voltatok képesek megcsinálni. Ha kértek segítséget akkor tőlünk, már el lehetett volna felejteni ezt a srácot is. Mi sem vagyunk képesek a ligát egyedül sakkban tartani, de a Redoranttal azt hiszem sikerülni fog. Ha nem, kérek a többi szövetségesemtől segítséget.
Röviden ennyit erről.
Üdv.: Hú"

"Azért a 2 álláspont ütközésénél vedd figyelembe a Redoran büszkeségét is. Nyilván nem fogják azt mondani, hogy "baszki srácok, gyertek segíteni, mert levert minket egy 1Ox kisebb szövi" :) "Ráadásul nem is a saját flottánkat buktuk be, hanem a MU-ét!" :D
Nem tudom kinek van igaza, nem is igazán érdekel.
A Redoran egy hülye, ha még mindig force-olja a háborút.
A Liga-nak már úgyis mind1, ha 17 mrd-ról leesnek 5-re, vagy ha felnőnek 25-re, nem oszt-szoroz a végjátékban a jelenlétük.
Egyedül ezen a háborún csak a Redoran bukhat. Méghozzá nem is kicsit.
Ha velük akartok osztozni a megosztottságon és a figyelemmegosztáson, akkor hajrá :)
Én nem :)
Én MNT-t kötöttem a Redorannal, nekem ők senkik, csak egy szövetség, akivel nem háborúzunk.
Valszeg a Redoran meg a Liga között nem volt MNT. Így támadhatják egymást. Ennyi. Ez a játék lényege :)
Ha a Redoran a végjátékra készül, akkor arra készüljön és törekedjen a békére - akár mindenáron is :)
Üdv,
Kisbér"

"Engem nem érdekel a liga, sem az az 1 szonda, de ha nem hagyják abba a Redorant macerálását, akkor belépek a dologba, és nem érdekel, kinek van igaza. Ha békén hagyja a Redorantot a liga, akkor meg nem lépek. Az jó a szövimnek, hogy ilyen nagyságú kis hajókra is fel leszünk készülve, és addig míg ezt el nem érjük, elbeszélgetek mindkét vezetővel. Én elmondtam a Redorant hogy látja a helyzetet, Kisbér te elmondtad, hogy a liga hogy látja, ez már jó kiindulás, hogy beszélgessek mindkét féllel. Az hogy hogy volt valójában nem is érdekes.
Számunkra a lényeg még egyszer, hogy abba hagyják, s ha ehhez amortizálni kell, akkor ezt tesszük. A zanda eljövetelére nem lehet konfliktus, és gondolom ezzel te is így vagy, hisz ezért kötötted meg az MNT.
Üdv.: Hú"

A két napos csönd vége az lett, hogy végre valakinek valahol megjött a józan esze, és Hú egy mézesen behízelgő levélben szépen megkérte a Ligát, hogy rendezzük mnt-vel a helyzetet. Amin persze kapva kaptunk. Január 20-án mnt-t kötöttünk a Redorannal és a TGF-fel.

Ha valaki egy hónappal ezelőtt megkérdez minket, hogy előfordulhat-e olyan eset, amikor a ZE védőügyvédként képviseli a Liga érdekeit a top négy szövivel szemben, azt biztosan kinevetjük. De megtörtént! Az az egy ember állt ki mellettünk a legneccesebb pillanatban, aki a játék utolsó felében a főellenfelünk szövijét vezette.

Ami IsenMothert illeti, a csata után nem sokkal kezdtek jönni a mocskolódó levelek. A nagy részük a multizós-gerinctelen-játékromboló-űrcigány téma körül forgott. De akadtak elismerőek is, meg olyanok is, akik kíváncsiak lettek IsenMother ellátórendszerére. Ekkor indítottunk a fórumon több topicot is, ahol az anyázás szép lassan érdeklődéssé, vitává alakult. Végül is meglett, amit akartunk, bár ezt egy 53M-s Redoran-Liga flottaveszteség, meg a bizalom bánta.

Kérdés, hogy megérte-e?

Liet, a Fény Gyermekei Liga tagja

8 komment

Címkék: s1 összefoglaló játékos

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr611831045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ernobius 2010.03.11. 16:29:50

Le a kalappal! Bár a játékban nagyon nemvolt dolgom veletek, de amikor egy kis semmi szövi, amely egy időben majdnem megsemmisül, olyan ambícióval rendelkezik, amellyel végül leszed egy sokkal nagyobb ellenséget s a galaxis legutolsó emberlakta bolygóját védi - az már valami!
Ez az egybolygós csel is lehet, hogy bosszantó, de olyan, mint pl a sakkban huszárral egyszerre támadni a vezért s a királyt - idegesítőnek idegesítő, de brilliáns és megengedett lépés (persze a hasonlat nagyon sántít, ez ennél sokkal elmésebb megoldás). Meg ez a szimbiózis is a GK-val :D Jók vagytok!

A Heroes-os ügyhöz hozzászólva: tényleg nem számított senki ilyesmire a ZE-től, mindenki csak poénnak vette a ,,káoszkeltést" meg ilyeneket...
De végülis minden jól alakult (leszámítva a teljes pusztulást, de én most a játékélményről beszélek - visszanézve tök jó forduló volt :)

Spiritmonger 2010.03.11. 17:00:52

Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht,
Der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht,
Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn, Ja, unser Sinn,
Es braust unser Panzer im Sturmwind dahin!

Liet 2010.03.11. 17:26:09

@Spiritmonger: D:
Másrészről az utolsó versszak:

Und läßt uns im Stich , Einst das treulose Glück
Und kehren wir nicht mehr, Zur Heimat zurück
Trifft uns die Todeskugel, Ruft uns das Schicksal ab
Ja Schicksal ab
Dann wird uns der Panzer, Ein ehernes Grab.

Norris74 2010.03.12. 08:50:41

"probléma most annyiban más, mint eddig, hogy a szerver végén megszűnik a kezdővédelem."

"[Erről én nem tudok. - Cucu]"

Viszont a legendáriumban az terjedt el, hogy hiába egybolygós valaki, amint Zandagort hajói belépnek a galaxisba, eltűnik a kezdővédelem, hiszen érdekes lenne, ha a Zandagort hajói emiatt nem tudnák támadni az egybolygós játékosokat.
Így, ha nem lesz kezdővédelem, akkor az addig támadhatatlan játékosok más játékosok által is támadhatóvá válnak (hacsak nincs kétféle kezdővédelem), ezért volt meggondolandó, hogy a végjátékban kiket szabadítunk magukra. Ennek alapján építettük a startégiát....de ha nem így van, az csak még jobb. :)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2010.03.12. 09:46:45

@Norris74: Ja, értem. Maga Zandagort semmit nem vett figyelembe, se az inaktivitást, se a kezdővédelmet, semmit. De a többi játékos közt viszony megmaradt, így a kezdővédelem is.

wowerman 2010.03.24. 22:16:38

Basszus mennyire durva hogy az emberi hülyeség (már bocs) hogy rontotta el a játékot... most persze a ZE-s tagok "nerdrage"-jét félretéve. Ahogy az emberek bedőlnek a hazugságaiknak, ahogy félreismerik a többi embert... Miért hitte el bárki is egy pillanatra hogy ZE a végső csatában az emberek mellé akar állni, akkor is ha végig Zandagortot éltették? Nem jutott eszükbe hogy hazudni bárki tud, olyan természetesen mint a beszéd maga? Miért hitték el hogy attól hogy MSNen dumálnak sokkal, nem jön rájuk a nerdrage? Miért volt a Redoran vezetője olyan lenéző? Miért volt a Heroes végig ilyen vak? Kisbér sem a békére törekedett Hú-val csak oltotta hogy "mekkora dicsőség" meg ilyenek. Csak örült hogy van egy kis öröm az életében és egy kicsit cinikus lehet valakivel. Na mindegy... Sok-sok kérdés, és a válasz csak az emberi butaság :/

Norujn 2010.04.06. 17:04:46

Üdv.

Csak azt kérdezném hogy újra indul-e a liga mert ha igen akkor szeretnék újra benne lenni.
süti beállítások módosítása