Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Az Unió pusztulása

2011.11.16. 08:17 cu2

Kozmosz legújabb írása a Független Kereskedelmi Unióról, a nagy Káosz Rend-Shadow Builders-háborúról, a héten meginterjúvolt Lietről...


Galaktikus Tudományos Akadémia
Történelmi archívum
FK 53. lemez, Halley-feljegyzés "Az Unió pusztulása" munkaanyag, 4-es, javított verzió

Közismert tény, hogy az emberiséget megosztó eszmék, melyek több galaxis pusztulását is okozták, korokon át formálják történelmünket. A sorozatos bukások, majd felemelkedések korszakai új tanokhoz, vallásokhoz, eszmékhez vezettek. A Független Kereskedelmi Unió szervezete már Zandagort harmadik eljövetele idején létezett, a kevés fennmaradt információ elsősorban gazdasági eszmék által vezérelt, jórészt a Galaktikus Tőzsde irányelvei szerint működő közösségre utal.

Az Uniót alkotó hatalmak főként bányászati és kereskedelmi beruházásokat vittek véghez, s a Felvirágzás korának számos eseménye köthető programjaikhoz. A szövetséges hatalmak finanszírozóiként több háború végkimenetelét befolyásolták, bár ipari kapacitásuk a többi társaság gyártástechnológiai előnye okán nem vált jelentős tényezővé, ennek is köszönhető, hogy Zandagort eljövetelkor befektetéseik, melyek jelentős része likvid eszközökből állt, mozdíthatóvá vált.

Napvilágot láttak dokumentumok, melyek alátámasztják, hogy az Unió felsővezetői ekkor már eldöntött tényként kezelték a galaxis pusztulását, s politikájukat is ennek szentelték. A szövetségesi háború idejére kereskedelmi és szállító hajóik döntő hányada már elhagyta a csillaghalmazt, így elsőként érték el az új otthont jelentő, három csillagrendszerből álló galaxist.

Igaz, főleg militarista szövetségek és szervezetek is elhagyták jóval a háború vége előtt a rendszert, de szükséges gazdasági tudás nélkül, elsősorban fegyverekre és nyersanyag-kitermelésre épülő technológiákra támaszkodva nehezebb pozícióban kezdhették az építkezést az új hazában. Az Unió képviseletében érkezettek hatékonyabb kitermelést és fejlett ipart megalapozó kutatási eredményekkel rendelkeztek, melynek köszönhetően intenzív növekedési pályára álltak gazdaságilag.

A többi emberi szervezet az ellentéteket is magával hozta a pusztulásból, ismét egymást vádolták meg a háború kedvezőtlen alakulásával. Az Unió ezzel szemben ügyes diplomáciával, főleg a befolyásos hivatalnokréteg lefizetésével elérte, hogy világaikat semleges zónaként, legfeljebb tárgyalási helyszínként vegyék igénybe a nagyhatalmak. Világaikat álcázás-biztos szondagyűrű övezte, így lehetetlenné vált észrevétlenül területükre merészkedni. Azon néhány betévedő űrhajót, mely Uniós felségrendszerekbe látogatott, sosem látták viszont.

Az elzárt világok természeti kincseit maximálisan kihasználva, nagyhatalmi ellenőrzés nélkül a galaxis legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát az Unió, ám ennek az ára is magas lett. Az egykor kevés tagból álló vezető tanács létszáma jelentős mértékben emelkedett, tagjai egymástól egyre távolabb kerültek, képviselőik útján érintkeztek. A szervezet tagjai egyre gazdagabbak, s így egyre mohóbbak lettek, egyre újabb és újabb világokat kebeleztek be mérhetetlen hatalomvágyuktól vezérelve.

Mindez belső ellentétekhez, viszályhoz vezetett, mely alapjaiban rázta meg az Unió hatalmait. A kereskedelmi tevékenységet korábban ellenőrző Biztonsági Szolgálat kulcspozíciókat szerzett a bürokratikus rendszeren belül és kívül egyaránt, s katonai reformokat vitt véghez. Ideológiájuk legfontosabb eleme a bizalmatlanságra épülő gyanakvás volt, melyet a galaxis katonai nagyhatalmai irányában éreztek. Az ezerarcú Liet visszatérése is ekkortól vált nyilvánvalóvá a BSZ vezetőjeként, mely véres belháborút robbantott ki.

Az Unió világai közt fellángolt a harc, horribilis összegek vándoroltak a zsoldosok és bérgyilkosok számláira, újabb és újabb vezetőket likvidáltak a jól szervezett támadásokban, s egymás után vették át egymás üzletét is a felülkerekedők. A hatalmasok játékszerévé váltak a korábban egyenrangú partnerek, ekkor vesztette életét merényletben a semlegesség mellett haláláig kitartó Kozmosz Ipari Konszern elnök-vezérigazgatója is. Halálával ért véget a semlegesség kora, a BSZ átvette az irányítást az Unió gazdaságának a 95%-a felett.

A katonai kiadások ekkor a költségvetés addig jelentéktelen eleméből a költségeket alapvetően meghatározó tényezővé alakultak, flottaépítési és bérlési szerződések köttettek. Az Unió hadereje rohamtempóban nőtt, ám ekkor már nem beszélhettünk egységes irányításról, oligarchák által vezetett kisebb elemekre esett szét a korábban testvéries együttműködés. Az illegális árucikkek, például tudatmódosító szerek piaci értéke csökkent, mivel a rendőri feladatokat már nem látták el a teljes Unió területén közös vezetéssel. Továbbgyűrűző káros hatása lett, hogy egyre nagyobb körben terjedtek el ezek a szerek, tovább gerjesztve a belső válságot, immár társadalmi szinten.

Végül a BSZ vezetésével meglepetés-támadást indítottak FKU felségjelzésű hajókkal, de annak eszméjét sárba tiporva a galaxis két nagyhatalmának egyike ellen. Ha ez nem lett volna elég, felbérelték a másikat nagyhatalom és független szövetségek haderejét is. A hatalmi játszmába így beleavatkozva az egész galaxis számára nyilvánvalóvá vált, hogy az Unió immár nem a több száz éves etikai kódex alapján működik, s rendszereit elárasztották a szerencsevadászok, kalóz- és terrorszervezetek.

A bűnözés felső körökig hatoló szálai végül a sikeres hadjárat után a teljes széthullást hozták el, egymással szembenálló bűnbandákra szakítva véglegesen az Uniót. A csempészetért és egész világok felperzseléséért felelős Tortuga Szövetség emelkedett ki a hatalmi harcból, ám peremvidéki bázisukat Zandagort erői perzselték fel végül, menekülésre késztetve a megmaradt erőiket. Egy kiemelkedő vezér, Cyrus vezetésével egy kis csoport bandita feljutott az egyik Alvóhajóra, s a gazdagsághoz vezető, galaxisokon átívelő útra léptek...

3 komment

Címkék: fan s7 fiction s3 s4

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr863386475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AjemMarci 2011.11.16. 11:31:12

(Pisztollyal a tarkómon, mögöttem Kozmosz)

Ez egy fantasztikus mű egy rendkívül tehetséges írótól, ezért elsőként szeretnék gratulálni hozzá! Nagyon tetszik ;)

(Pisztoly leenged)

Komolyra fordítva a sz...

(Lövés dördül)

De tényleg nagyon jó lett :)

Daedalus 2011.11.16. 12:43:11

Nagyon jó írás:) gondolom novellának készült?:P
süti beállítások módosítása