Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Az első exobolygóm

2011.02.16. 15:30 cu2

Yaulk, a bolygóvadász rendhagyó írása egy exobolygóról, és arról, hogyan léphet ki a Zandagort név az ismeretlenség homályából egyenesen a világűrbe. Gratulálunk a felfedezéshez!


Nyilván sokaknak a Zandagort játékosok közül nem kell elmagyarázni azt, mit jelent az exobolygó kifejezés, de azok kedvéért, akik nem tudnák, az exobolygó olyan égitest, amelyik egy másik naprendszer napja körül kering. 1995 óta különféle érzékelési módszerekkel már közel 500 ilyen testet fedeztek fel. Ezek legtöbbje, a hatalmas távolság miatt a Jupiterszerű, vagy még a Jupiternél is hatalmasabb gázóriások közül került ki, de nem régiben ezen a területen is áttörést értek el a tudósok.

Az egyik ilyen érzékelési mód, a csillag fényességváltozási adatainak elemzése. Ennek a lényege, hogy ha egy bolygó elhalad a csillag előtt, amely körül kering, akkor annak a fényességében egy apró (a bolygó méretének függvényében változó) fényességcsökkenést mutat. Amíg csak a Földről figyelték meg ezeket a csökkenéseket, sokkal nehezebb dolguk volt a kutatóknak, mert a Föld légkörének torzító hatásaival is számolniuk kellett, még a legmagasabb hegyekre épített teleszkópok esetében is. Ezért volt eddig relatíve kevés visszaigazolt felfedezés. Azonban 2009. március 7-én ebben is hatalmas lépést tettek a tudósok. Ekkor bocsátották fel ugyanis a Kepler űrtávcsövet, melynek küldetése, hogy a Lant és a Hattyú csillagképek közötti űrterületről készítsen felvételeket, az ottani 9-15 magnitúdó fényességű csillagokról (ez nagyjából 170 000 csillag), és ezeknek a csillagoknak a fényességváltozásait regisztrálja. Ezeket az adatokat aztán feldolgozásra bocsátják.

Mivel a fényességi adatok olyan összetettek, hogy a gépi feldolgozás egyelőre igen költséges és bonyolult lenne, ezért a projekt a "lelkes amatőrök" segítségét kérte, hiszen mi lehetne összetettebb és agyafúrtabb számítógép, mint az emberi agy? Ráadásul az ember ott is képes mintákat meglátni, ahol egy gép nem feltétlenül. 2010-ben útjára bocsátották hát a Bolygóvadász projektet, amelynek a lényege, hogy egy elemző rendszer segítségével minden amatőr számára hozzáférhetővé tették az adatokat, és őket kérték meg rá, hogy elemezzék őket. A projekt egyből nagy népszerűségre tett szert, igen sokan csatlakoztak, így nagyon hamar (kb 2 hónap alatt) végeztek a 170 000 csillag szűrésével. A félrediagnosztizálás elkerülése végett minden csillagot többen is ellenőriztek, és a további vizsgálatokra azokat a csillagokat jelölték, amelyet megfelelő számú elemző ígéretesnek jelölt meg. Ezeket a csillagokat továbbították a komolyabb szakemberekhez vizsgálatra, hogy zárjanak ki közülük olyanokat, amelyek nem exobolygóra utalnak, hanem például fedési kettős csillag jellemzőit mutatják inkább. Ez az első körös vizsgálat most zárult.

Örömmel jelenthetem, hogy 13 másik társammal felfedeztünk egy olyan exobolygót, amelyet a Kepler központ is exobolygóként azonosított, és továbbküldte a harmadik körös vizsgálatra, amely véglegesíti a felfedezést. Ha ezen a szűrőn is átmegy – és innen már erre minden esélye megvan – akkor katalogizálják az égitestet. Emellett felfedeztem még két fedési kettőscsillagot is, de ezek nem annyira jelentősek a bolygó érzékelése mellett. Az égitest egy 0,8 napátmérőjű (kb 1 millió km) K típusú, narancsszínű nap körül kering, 15,8 napos periódussal, ami azt jelenti, hogy a forró zónában van. A kitakarás erőssége alapján feltehetően egy úgynevezett "forró Jupiter" típusú belső gázóriás lehet. És hogy miként kapcsolódik ez a Zandagorthoz? Úgy, hogy amennyiben véglegesítik a felfedezést, ez a 13 ember (akik érzékelték a bolygót) tehet javaslatot a bolygó elnevezésére. Az én javaslatom pedig nem más lesz, mint Zandagort. Hiszen ez a bolygó elég "gonosz" egy hely lehet ahhoz, hogy büszkén viselhesse a gonosz űr-herceg nevét. :) Persze, nem biztos, hogy ezt is fogja kapni, ez csak az én ötletem lesz a többiek felé. Most várjuk a harmadik körös visszaigazolást is, és akkor meglátjuk mi lesz.

5 komment

Címkék: marketing tudomány csillagászat felfedezés exobolygó zandagort

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr822665544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liet 2011.02.16. 17:54:16

Hail Zandagort!

Grat az 5letedhez ! :P

Szlim 2011.02.16. 18:34:32

úristen, ez mi pénzben lesz cucunak, hogy egy egész bolygónyi reklámot fizessen? XD

ernobius 2011.02.21. 20:16:29

Wow, ez nemes ötlet :)
Amúgy ez melyik projekt? Kimondottan ,,citizen science" (mint pl a Zooniverse-esek), vagy amatőr csillagászoknak van?
És további sok sikeres felfedezést!

Norris74 2011.02.22. 02:09:29

Ernobius: Igen, ez ahogy nevezted a "citizen science" kategóriában van, és ha jól tudom, akkor éppen a Zooniverse csoporthoz kapcsolódik. Onnan el is lehet érni. Sajnos mostanában problémák voltak a Keplerrel, egy időre (kb egy hétre) készenléti módba váltott, és hiányos adatcsomagokat küldött, de úgy tudom, hogy helyreállították. Jó is, mivel most kezdődik majd a második turnus.

szdik570 2011.03.06. 18:11:42

Uh, mekkora reklám! Ha elfogadják világszenzáció lesz, ha nem keresek pár bolygót a leendő játékomhoz:D
Ha jól tudom az egyik játékos találta ki a Zandagort nevet, és ajánlotta neked. Ő milyen büszke lehet majd akkor..egy egész exobolygót elnevezni. De persze én, aki az 5. óra végére képes megpucolni a mandarinját, nem is álmodhatok ilyesmiről:)
süti beállítások módosítása