Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Szelekció (II. rész)

2010.08.19. 16:32 cu2

És itt a várva várt folytatás Ernobiustól...


"Készülünk a Háborúra." Ez a három szó visszhangzott Khalassum és az egybegyűltek agyában... A Háború... sokat hallott már róla hősünk, de sohasem látta. Képet is csak az iskolai humántörténelem órán. De akkor is keveset. Túl érzékeny téma.

Erőlködött, hogy elképzelje a Háborút. Igyekezett feleleveníteni a képeket: szétzúzott bolygók, megtépázott hajók, emberek, akik teljes lényükből fájdalmat árasztottak. Egy képre mindig élesen emlékezett: egy anyára, aki két tipegő gyermekével és kezében egy újszülöttel áll egy menekülttáborban. Bal karja hiányzik, arca csupa vágás és zúzódás. A kép készítője még abban a helyzetben is volt annyira hatásvadász – vagy inkább művész? – hogy fekete-fehérben készítette el a képet (állókép – ez akkor is nagyon ritka volt a tudósítóknál). Az egyik gyerek messze jobbra néz; a másik lesütött szemmel, lehajtott fejjel áll. A csecsemő, mintha az emberiség nevében, torka- (s talán szíve) szakadtából sír, teljes pici lénye egy nagy sírás. Az anyjuk – az anyjuk kísérteties. Szép szabású arca felénk fordítva, mélyen, metszően néz szembe a nézővel, arcán semmi érzelem. Minek az? A sok sebtől úgysem látszana. A szeme – a szeme nem engedi el a nézőt.

De Khalassum most sehogysem képes felidézni a kísérteties képet. A kristálytiszta Tevlass jut eszébe, a zsiráfhúsos lakomák, gyönyörű naplementék, finom italok és jó zene, nők... Minden kép mintha bearanyozva jutna eszébe. Mintha a lemenő őszi nap fénye, s utolsó, haldokló melege járna át mindent.

A nosztalgiázásból a király hangja zökkenti ki.

- Képviselő urak és hölgyek! Minden bolygón kezdjék meg a nemesisgyárak építését. Öszeállítottam egy kezdetleges javaslatot a gazdaságra nézve, de azt akarom, hogy a rendszer legragyogóbb elméi ötöljék ki a bolygóra szabott tervet.

- Ezredes! A katonaság kezdje el toborozni a legtehetségesebb katonákat és pilótákat. A kiképzéshez minden erőforrást megkapnak.

- A tudósoknak, újságíróknak marad a legnehezebb rész. Az újságírók a hírszerzőkkel dolgoznak majd együtt. Igyekezzünk minél többet megtudni a ZKI-ról és minden szövetségeséről. A legfontosabb követelményem viszont – nem is, parancsom – az, hogy igyekezzenek nem meghalni, vagy bármiképp veszélyeztetni magukat és/vagy a küldetést.

- A további tudnivalókat mindenki megkapja a maga idejében. Most kérem azokat, akik nem vállalnak el feladatot, hogy ne híreszteljék azt, amit ma hallottak - ha értik mire célzok. Aki vállalja a küldetést, az maradjon a teremben. Aki nem, annak van egy perce búcsúzni. Köszönöm a részvételt.

Ezzel el is fordult, és aktivált egy nagy, falra vetített számlálót. A perc lejártáig senki sem moccant meg.

- Köszönöm a bizalmat. Hölgyeim és uraim, a végén kelljen bár ismét menekülni, vagy Fortuna végre mellénk szegődik, az már mindenütt közismert és letagadhatatlan, hogy rengeteg változásnak néz elébe az emberi faj. A Rendszer pedig nem akar lemaradni.

- Technológiánk tizenvalahány évszázada stagnál. Társadalmi felépítésünk alapjaiban primitív és kiváltképp hajlamos a belháborúkra. Az emberi faj nagy része gyakorlatilag rabszolgaként él, néhány kiváltságost szolgál élelemért, szállásért és védelemért cserébe. A galaxis legszabadabb társadalmai is elnyomás alatt tengetik életüket. És végül az egész emberi faj azt az egyetlen célt látszik szolgálni, hogy a bolygók teljes energia- és nyersanyagkészletét hadigépezetté alakítsa. És Zandagort eljöveteléig csak önmaga ellen használta. Mi lett belőlünk? Olyanok lettünk, mint valami egysejtű tenyészet egy petricsészében, vagy kalászok a búzamezőn: termelünk, míg eljön az aratás, aztán meg rájövünk, hogy ez nem jó.

- Talán jó oka van a ZKI-nak a titkolózásra. Lehetséges, hogy olyannyira meg akar védeni minket magunktól, hogy ezért ölni is képes. Emberek! Fiatal faj vagyunk, az igaz! De nem vagyunk olyan ostobák, hogy erre valóban szükség legyen.

- De most már későre jár (vagyis inkább kezd túl korán lenni), ezért hamarosan befejezzük ezt a mi kis... összeröffenésünket. De még egy kis elemózsiát hagyok: jól tudjuk, hogy Zandagort és fajtája nagyon intelligens. Minden téren előrehaladottak, a művészetektől a tudományokig mindenben megelőznek. Vitatott, de lehetséges, hogy bolygójukon az élet, és saját fajuk is, jóval előttünk élt már és virágzott. Az ő történelmükben is voltak stagnálások, de technológiai fejlődésük egyenletesebb volt a miénknél. Közelebb jártak világuk kiírtásához, mint mi valaha is, de túlélték, és több galaxist uralnak. Szervezettebbek, mint mi, és fejlettebbek. Sok parancsnok számolt be olyan érzésről a hadszíntéren, hogy Zandagort csak játszadozik velünk, míg végül porrá zúz. De mégsem egy barbár, vérszomjas mészárosról van szó. Lehetséges, hogy több van a háttérben, mint amit eddig láttunk. Vagy látni akartunk. Nekik hatalmas pazarlás a mi elpusztításunk. Valljuk be: ha akarta volna, Zandagort egy emberi lényt, egy történelmi emléket sem kényszerült volna meghagyni. Viszont pusztítása felébresztett önpusztításunkból, és valamivel szorosabbra kovácsolt. Valami mélyebb értelme is kell legyen az egésznek...

10 komment

Címkék: fan fiction s2

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr962233439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fatburny 2010.08.19. 16:53:51

Amőbák egy petricsészében! Körbehordozták a véres kardot:) HÁBORÚBA NOHÁT:)))

Fat amőba

Zoárd Arcas 2010.08.19. 17:39:09

Igen jó, főleg az emberi természet hibáinak a felhozása.
Mindenki tanulhatna ebből.

ernobius 2010.08.19. 17:44:58

Köszönöm Zoárd :D

Ricsi121 · http://tavimutymuty.blog.hu 2010.08.21. 11:47:36

Technológiánk tizenvalahány évszázada stagnál - kezdetű bekezdés elég érdekes. Tudsz valamit ember!

-Teuton- · http://kepfeltoltes.hu/view/100628/100x100falloutav-ch_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 2010.08.23. 18:02:17

nagyon tetszik csak egy a bökkenő:) szétzúzott planok sajna nincsenek mert annihilálják teljesen így nagyon túlélő sem maradhat mondjuk lehet ezen is csavarni:P
de ettől függetlenül nagyon jó lett

ernobius 2010.08.23. 19:21:55

Hajókon menekült el az emberiség, ide, az Új Tejútba :)

ernobius 2010.08.24. 17:29:58

:)) igaz. Szegényeket remélem most nem rúgják szét... mihez is kezdenének hű alattvalóim szeretett Királyuk, életük-haláluk ura nélkül?
süti beállítások módosítása