Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Synch-E projekt! - a harmadik Zandagort-fanfic

2009.10.19. 20:40 cu2

Címlap hír a The Morning Starból:

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Synch-E projekt!

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, forradalmi gazdasági újítás bevezetésére készül a Birodalom északi részén található alrendszer. A Nakonxipáni Kormányzat megelégelte a felügyelete alá tartozó planéták koordinálását végző Központi Közigazgatási Hivatal hatékonytalan működését. A Hivatal eddigi tevékenysége alatt alig-alig tudott eredményeket elérni, az adófizető polgárok által befizetett több ezer milliárd SHY vagyonnal nem jól gazdálkodott, és bizonyos lobbi érdekek miatt az erőforrások elosztásánál nem mindig a gazdasági racionalitást tartotta elsődlegesen szem előtt. A kirobbant korrupciós botrányok hatására a vezetés megemberelte magát, és a rendszer történetének legnagyobb szabású reformját hajtotta végre.

Egy, a szakmák legnagyobb kiválóságait tömörítő elemző csoportot hoztak létre, amely azt a célt tűzte ki céljául, hogy dolgozzák ki az új gazdaságpolitika fő vonalait, és ezt ültessék is át a gyakorlatba. A "dream team" tagjait az űrtechnológiákat fejlesztő AUSI (matematikusok, elméleti- és asztrofizikusok, térelmélettel foglalkozó specialisták), a legnagyobb tőkeerővel bíró állami vállalatok (közgazdászok, projekt managerek a polgári szállítmányozás, építőipar területéről), a birodalmi szinten egységesen jelenlévő Stratégiai Fegyvergyártó Konszern (katonák, logisztikusok, mérnökök) és az Under0 (biológusok, környezet- és agrármérnökök) adták.

A Projekt fő vonalaiban elég hamar elkészült, mindössze két év alatt sikerült az alappontokat lefektetni. A folyamatos politikai csatározások miatt azonban minél hamarabb eredményeket kellett felmutatni. Ezért minimális tőkével, csupán 10 000 millió SHY alaptőkével elindították a tervezet lebutított alapprogramját.

A terv célja a közigazgatás költségének csökkentése, a korrupció kizárása és a hatékonyság növelése hosszútávon.

A terv alapelve az volt, hogy azonos feltételeket teremtenek több bolygón egyszerre ("bolygószinkronizálás"). Ekkor a fellépő problémák megoldására ugyanazokat válaszokat lehet adni, és az ezek végrehajtásához szükséges erőforrások egyenlő volta miatt egyszerre fejeződnek be bizonyos fejlesztések. Így – ha a rendszer olajozottan működik – a viszonylag nehezen végigvihető szinkronizálás után egymástól függetlenül ugyanolyan teljesítménnyel működhetnek a bolygók. Ha ez az ideális állapot fenn tud állni, akkor a résztvevő planéták számától függően radikálisan csökken a bürokrácia mértéke. Az így felszabaduló humánerőforrást pedig a fejlesztések alaposabb megtervezésére lehet állítani.

Az alapprogram három bolygóval és - mint már említettük - kicsiny költségvetéssel indult. Az ipar és a gazdaság más területein éppen csak utolérték egymást a bolygók, és a keletkező aránytalanságok kiküszöbölését is fedezte a költségvetés. Kezdetben volt pár ballépés, melyeket a tapasztalatlanság rovására írtak. Az első szinkronozást követően a K.K.H. egymással nem egyeztetett határozatai gazdasági válságba sodorták immáron mindhárom bolygót. A kolonizáló telepesek tömegesen hagyták el a frissen terraformált bolygókat. A katasztrófát csak az éves költségvetés teljes átdolgozásával sikerült megoldani, amelybe a Nakonxipáni Kormányzat majdnem belebukott. A hullámvölgyből való kijutás után viszont mindenki megbizonyosodhatott róla, hogy a terv életképes és folytatásra érdemes.

A nagyobb szabású tervezetet a kísérlet során tovább finomították. A kidolgozott változat létrejötte hét évbe telt. A projekt ekkor kapta a "Synch-E" nevet. Ez már öt bolygóról szólt, és arról az ellátó hálózatról, ami táplálja ezt az öt gazdaságot.

A két újabb bolygót sokkal tovább kellett fejleszteni, mivel elődjei hét év alatt önerőből rengeteget fejlődtek. Az eredeti trió telepesei kiegyeztek a hatalommal, hogy a középtávon minden energiaellátásbeli problémát megoldó fúziós erőmű megépülte esetén hajlandóak segíteni az újonnan csatlakozott két bolygónak. Ez persze még tovább növelte a Synch-E befektetési költségeit, és csúsztak is a megvalósítással. Végül miután minden gyár üzemkészen állt, minden teremtett lélek arra várt, hogy a mágneses mezők által összetartott fúziós folyamatok kezdőlökést adhassanak a két frissen kiépült gazdaságnak.

Amiről keveset beszélnek, az az öt bolygót ellátó rendszer. A térelemzők egy olyan nagy teljesítményű teleportáló hálózatot hoztak létre a központi bolygón, és további két fejlett iparbolygón, ami automatikusan elosztja a javakat az öt jégbolygó között. Így kikerülhetők lettek azok a hibák, amik az első években folyamatosan megnehezítették a szinkronban maradást, és több helyen hiánygazdálkodáshoz és eladósodáshoz vezettek. De ez már csak a múlt, úgy tűnik, a Synch-E Projekt megérte a sok fáradozást.

Jelenleg most lépték át a háromnegyed milliós lakosságot az "együtt lélegző" planéták, és a tervek szerint az egymilliós lélekszám elérése előtt fel fognak emelkedni az első bolygóvédő hajók a Fegyvergyártó Konszern szerelőcsarnokából. A résztvevő bolygók: Cor Tachion, Cor Tirael, Cor Tylath, és a később csatlakozott Cor Ultima és Cor Uriah.

(folytatás a 3.oldalon)

A cikk Nejmed tollából született, és megtörtént eseményeken alapul.

7 komment

Címkék: gazdaság történet fan fiction újságcikk

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr101461619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ernobius 2009.10.19. 21:10:13

Gratulálok Nejmednek! :D

Danka33 2009.10.20. 17:57:48

Ami jó az jó, gratula, így tovább :)

Wraith - Kronox 2009.10.20. 18:06:38

Szerintem is fantasztikus let!

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.10.24. 12:33:43

Mondjuk én még nem játszom, csak gyűjtöm az infót, de ezt érdemes olvasgatni.
süti beállítások módosítása