Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Szövetségek

2009.03.08. 23:38 cu2

Még hiányosan bár, de megnyílt a lehetőség szövetségek létrehozására. Röviden úgy néz ki a dolog, hogy akárhány szövetség lehet, egy szövetségnek akárhány tagja, viszont egy ember csak egy szövetségbe tartozhat. A szövetségnek van egy alapítója és a tagjai. A tagok kaphatnak tisztségeket, amik szövetségenként változhatnak. A tisztségek határozzák meg egyrészt, hogy mire van joga egy tagnak, másrészt, hogy milyen adót kell fizetnie. Hétféle jog van:

  1. adózás: annak meghatározása, hogy ki mennyit hova fizessen
  2. meghívás: új ember meghívása a szövetségebe (ha a meghívott elfogadja a meghívást, tag lesz)
  3. kirúgás: tag kirúgása a szövetségből
  4. kinevezés: tisztség adása/elvétele tagnak/tól
  5. közös bolygók: a közösbe beadott bolygók is mindig valaki irányítása alatt vannak, hogy ki ez, azt döntheti el, aki ilyen joggal rendelkezik
  6. közös flották: mint a közös bolygók
  7. diplomácia: hadüzenet, békekötés és hasonlók

A mezei tagoknak egyik ilyen joga sincs, az alapítónak mindegyik. Szavazásos rendszer (tagfelvételről vagy hasonlóról) azért nincs, mert nagyon megbonyolítaná a dolgokat: javaslatot benyújtani, meddig lehet rá szavazni, hány százalékos részvételre van szükség, hány százalékos igenarány kell, satöbbi. Arról nem beszélve, hogy mennyire lenne hatékony egy ilyen szövetség.

Amiket jelenleg lehet:

Új szövetséget alapítani. Ehhez ki kell találni egy nevet, és esetleg még egy mottót, egy üdvözlő szöveget a külsősöknek (akik megnézik a szövetség adatlapját és nem tagok), és egy szabályzatot a tagoknak (ami szövegesen tartalmazza az alap dolgokat a tagok számára). Utána meg lehet hívni bele embereket (ha meghívsz valakit, akkor már csak rajta múlik, hogy tag lesz-e). Egy ember csak egy szövetség tagja lehet, vagyis ha többen akartok egy szövetséget, találjátok ki, ki legyen az alapító. Aki meghívást kap, az elfogadhatja (ekkor taggá válik), vagy elutasíthatja (ekkor nem). Lehet új tisztségeket létrehozni, és a régieket módosítani (ez az alapító jogköre). Megfelelő jogosultság esetén tagokat kinevezni vagy kirúgni. És persze, ha nem tetszik egy szövetség, kilépni belőle. Ha az alapító akar kilépni, meg kell adnia, hogy ki vegye át a helyét, mint alapító. Az utolsó ember, aki elhagyja a szövetséget, az egyben meg is szünteti.

A térképen a szövetséges bolygók kékkel jelennek meg, a szövetséges flották szintén (jelenleg zölddel, de holnap este jönnek elvileg az új flottaikonok). Ha két szövetséges flotta összefut, nem támadják meg egymást automatikusan, sőt, lehet köztük hajókat csereberélni. Szövetséges bolygó felett is lehet ezentúl állomásozni, ilyenkor ez válik a flotta bázisává, és a bolygóról lehet ebbe a flottába is hajókat fellőni. Teleporttal szállítani mostantól nem csak saját, hanem szövetséges bolygóra is lehet.

Amiket még nem, de lesznek:

Adózás. Adott tisztségbe tartozók adott erőforrásból adott bolygóra küldik a bruttó termelésük adott hányadát. Persze automatikusan, körönként. Ha nincs elég erőforrása vagy teleportkapacitása valakinek, akkor persze nem fizet, viszont ez feljegyződik, vagyis mindenkinél lehet majd látni, hogy milyen az "adómorálja". Így ki lehet szúrni azokat, akik szándékosan nulla közelében tartják a készleteiket.

Ha valaki megtámadja egy szövetségesét, arról értesül a szövetség, és eldöntheti, hogy mivel bünteti a belső villongást.

Az elhárítás, kémkedés, szabotázs úgy fog változni, hogy a szövetségesek egymást is tudják védeni, és együtt hatékonyabban tudjanak támadni.

Közös bolygók és flották. Bárki beadhatja a közösbe a bolygóját vagy a flottáját. A változás annyi, hogy ezentúl a szövetség (illetve a megfelelő jogosultsággal rendelkező tagok) dönthetik el, hogy kinek a kezében legyen a bolygó vagy flotta. Mindig egy valaki irányít egy bolygót vagy flottát, különben keveredés lenne. Vagyis ha van egy hadvezér, annak úgy lehet nagy flottákat adni, hogy a szövetség bármikor kiveheti a kezéből, ha visszaél vele.

Diplomácia. Erről majd írok, ha elkészül.

Kommunikáció. Szövetségi chat szoba, és levlista, ahova csak a tagok írhatnak, és csak ők láthatják.

Techológia megosztása. Akár a szövetség adhat felemelkedési lehetőséget a leendő tagoknak, akár egy jól fejlett játékos oszthat meg valami egy szövetséggel.

32 komment

Címkék: szövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr88990412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mordor 2009.03.09. 11:16:46

Üdv!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy az adó hova megy? Plusz a technológia megosztásánál elég ha egy ember kifejleszti a szövetségben és mindenki megkapja?

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.09. 11:29:30

@Mordor: Minden adónál meg lehet adni, hogy hova menjen. Így ha mondjuk van két bolygó, ahol a szövetség űrhajóit gyártják, akkor oda lehet küldeni a titánadót. A többit meg máshova.

A technológia még nincs egészen kitalálva, de valszeg nem automatikus lesz, hanem explicite meg kell osztani.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.09. 13:09:52

Ja, és láttam, hogy az egyik szövetségben van egy olyan tisztség, hogy "Tag". Persze bárhogy el lehet nevezni a tisztségeket, csak ez így elég félrevezető (magatok számára is), mert a tisztség nélküliek is "Tag"-ok, meg az ezzel a tisztséggel rendelkezők is. Szóval attól nem kap senki jogokat, hogy van egy "Tag" tisztség. Ahhoz ki kell nevezni a tagokat. Persze egy 100 fős szövetségben fárasztó lenne egyesével kinevezni mindenkit, de őszintén, a fenti jogok közül ki adná bárki is bármelyiket mind a 100 tagnak? :-)

akos 999 2009.03.09. 13:26:11

Azt meg lehetne oldani, hogy szövetségbe jelentkezni is lehessen, ne csak meghívatni magad? Pl: úgy, hogy azt valamelyik toborzónak kell elfogadnia.

akos 999 2009.03.09. 17:51:38

Olyat lehetne még, hogy 1 tisztségnél ha engedélyezem a kinevezéseket/kirúgást akkor eldönthessem milyen tisztségeket is nevezhessen ki az illető/kiket rúghasson ki? Nem lenne jó ha 1 noname adószedő főparancsnokká nevezné ki magát és utána kirúgná az egész vezetőséget :)

akos 999 2009.03.09. 18:00:24

Az "alapító" tisztségét jó lenne ha át lehetne nevezni, hogy illeszkedjen a hatalmi struktúrába.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.09. 19:56:59

@akos 999: Alapító átnevezése megoldható.

Jogok felszabdalása necces. De miért adnál te egyáltalán kinevezési jogot egy adószedőnek? :-) Ezek a nevesített jogok elég magasszintűek, szóval csak megbízható embereknek érdemes adni. De ha belegondolsz, vannak/lesznek egyéb, alacsonyabb jogok is:
- aki az adót kapja: valójában ő az adószedő, és neki a fenti jogok egyike sem kell, csak hogy az egyik nagyfőnök (aki rendelkezik adójoggal) az ő bolygójára irányítsa az adók egy részét
- aki a közös bolygókat kapja
- aki a közös flottákat kapja
Ilyen emberekből lehet akármennyi, és operatív szinten ők irányítják a dolgokat. A fenti jogok arra valók, hogy ezeket az embereket irányítani lehessen egy szűk vezetésnek.

akos 999 2009.03.09. 20:38:38

Az adószedőt csak példának mondtam. De ha mondjuk biztosítani szeretném hogy a mindenkori főparancsnok maga választhassa ki a tábornokait az már egy elképzelhetőbb helyzet. Végül is nem fontos, meg lehet oldani másképp is. Amit még mondani akartam az a fórum. Nem ártana ha a belső chat mellett az is kerülne a szövetségekbe. +1 körüzenet funkció sem ártana.

akos 999 2009.03.09. 23:15:24

OFF

Azt megkérdezhetem még menyi nyersivel indulnak a bolygók?

Illetve Vulpion bolygólimites javaslatához annyit tennék hozzá, hogy szerintem nem kell abszolút bolygólimit, elég lenne ha exponencionálisan nőnének a költségei pl. úgy hogy fejlesztésenként 5el nő a limit és minden szint költsége duplázódna.

ON

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.09. 23:20:39

@akos 999: Chat, levlista (körüzenet) és fórum lesz.

Mennyivel indulnak? Ez még a kisebb-nagyobb átparaméterezések függvénye.

Bolygólimit: Jó gondolat.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.09. 23:55:21

Megérkeztek az új flottaikonok, vagyis ezentúl a térképen (és egyéb helyeken is) zöld a saját flotta, kék a szövetséges, piros az ellenséges.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.03.10. 12:09:40

Meg lehetne oldani, hogy legyen egy olyan jog, amivel a szövetséges bolygók adatlapjára rá lehetne nézni. (Mintha lenne egy friss kémjelentés róla) Kicsit vicces, hogy ha meg tisztába akarok kerülni akkor kémkednem kell a szövimnél.
(kvázi "Uniós Koordinátori Felügyelet". Mentorálhatná a kevésbé tapasztalt játékosokat, illetve tisztában lenne a szövetség gyenge pontjaival ezáltal) Ez milyen ötlet?

Mordor 2009.03.10. 13:27:40

Szerintem a szövetségesek felügyelete és segítsége az ottani embereken múlik, nem egy másik szövi tagjain... ha kell nekik segítség majd szólnak=)
A bolygólimit nem egy rossz dolog, de ne legyen meghatározva, h max 40 bolygód lehet és slusz:S az úgy nem valami jó, viszont ez az egyre drágább kiépítés nagyon is jó ötlet, de ne lépjen életbe már a második bolygónál... mert aki csak teszem azt 6ot szeretne, az ne fizessen az elején ugyan annyit, mint egy 40 bolygós játékos.
Plusz még annyit, h ha lesz fórum, akkor nem ártana majd egy olyan jog is ami moderálhatná a hozzászólásokat.

Mordor 2009.03.10. 13:50:58

Kipróbáltam az adót... azaz jól megadóztattam magamXD
de a lényeg, hogy beállítottam magamnak 100 ezrelék kaját és a főbolygómra, de nem történt semmi
kérdés, hogy az adózáshoz kell teleport?

akos 999 2009.03.10. 14:57:10

Kell, ezt mondta is cucu valamikor.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.11. 13:22:19

@Mordor: Igen, kell: "Ha ekkor túl kicsi a készlet vagy nincs eléggé feltöltve a teleport, akkor csak annyi teljesül az átutalásból, amennyi belefér."
zandagort.blog.hu/2009/03/09/adozas_6

@nEjmEd: Szerintem jó ötlet. (Mordor: a saját szövetség tagjairól van szó, nem másokéról.)

Mordor 2009.03.11. 19:12:35

Huh efelett átcsúszott a szemem:P akkor elkezdek teleportokat építeni=)

Elnézést, összekevertem me a szövetséges alatt a diplomáciai kapcsolat ugrott be elsőre. Kicsit furcsa így... "Hány szövetséges szövetséged van?"

LacykA 2009.03.12. 10:56:43

Közös flottánál észre vettem egy apróságot.
Kölcsön kaptam egy flottát, de amikor vissza akartam adni magánkézbe, nem az eredeti tulaj kapta vissza, hanem én kaptam meg véglegesen.

tcherno 2009.03.12. 11:35:04

@nEjmEd: azert valami privacy lehetosege maradjon a tagoknak is. Ha kell segitseg, akkor majd szol. Vagy legyen opcio, hogy mit szeretnel kiadni magadrol.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.12. 11:42:26

@TarZan: Igen, ez szándékos. Az eredeti tulaj el van felejtve. Mindig az kapja a bolygót/flottát, akinél épp van. Így persze az eredetinek is vissza lehet adni, ha előbb neki adod kezelésbe, és utána magánba.

@tcherno: Akkor viszont lehet, hogy a legegyszerűbb megoldás (ami szerintem eddig is ment), hogy a segítséget kérő tag küld egy copy-paste-et a bolygója adatlapjáról.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.03.12. 12:02:42

@cu2: Nem tudom, csináltál már copy paste-et a bolygó adatlapodról? Elég zizis lesz a nyers szöveg. Mindegy, végül is megoldható.
A privát szféra pedig nagyrészt megmaradna, hisz nem látna mindenki a szövetségből, csak akinek ez jogában áll. Ez lenne a már említett "szövigondnok". Meg ugye ez a jog kapcsolódhatna az adókivető emberekhez is. Szerintem rém hasznos lenne.:)

akos 999 2009.03.12. 12:30:34

Szerintem is jól jönne 1 olyan jog amivel belenézhetnénk a szövitagok bolygóiba.

Viceroy 2009.03.13. 19:30:48

Hát nem tudom. Nekem egyáltalán nem szimpatikus az h valaki (még ha csak egy ember is a szövetségből) kedvére nézegetheti a bolygómat. Max hogyha tényleg lenne egy olyan lehetőség hogy kiválaszthatom azt, hogy mit engedek látni.
Amúgy mikor indul?
(tudom h már nem először kérdem de nagyon várom a rendes verziót) :)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.15. 01:14:11

@Viceroy: Ha nem jön közbe semmi, jövő hétvégén eljöhet Zandagort, vagyis véget ér a béta (remélhetőleg az emberiség győzelmével). Azutáni hétvégén pedig elindulhat a rendes játék.

akos 999 2009.03.15. 14:59:21

Kitaláltátok már mivel fog jönni?

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.17. 11:03:09

@akos 999: Fogok róla írni egy posztot.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.06.12. 13:26:51

Az üzi első fele hülyeség lesz, de nagy igényem volna egy rezgő figyelmezetés küldésére, amit épp a játékban lévő szövitársaknak lehetne elküldeni, figyelmeztetvén, hogy nézzen már rá a csetre. De ha a főmenüben felvillana egy "szövetség chat aktív" felirat, ha egy percen belül 10 beírás keletkezik (vagy nem tudom ez hogy mérhető), az is jó lenne.
A másik, hogy a szövetségen belüli "bolygógondnok jog" meg fog valósulni? Szövin belül folyamatosan megy a mentorálás, és az erőforrások elosztása. A percrekész információhiány az egyedüli gátló tényezője a nagyobb hatásfokú működésünknek. De szerintem ezzel a többi szövi is így van.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.06.15. 21:03:31

@nEjmEd: Cset: gondolkodom vmi megoldáson. Mentorálás: szintén. Bocs, h most csak ilyen tömören. :-)

laci4321 2009.06.16. 22:19:11

Van olyan lehetőség, hogy körüzenetet küldhessek a szövetségem minden tagjának?

Mert nem találok sehol sem ilyen funkciót. De lehet, hogy csak én vagyok ilyen vakegér. :)

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.06.17. 13:12:41

@laci4321: A címlistába vesszővel elválasztva beírod a neveket (sajátod is). Ezt egyszer kell megcsinálni. Elküldöd a levelet, utána ha erre válaszolnak, akkor a szövetségből mindenki megkapja. Kb így lehet szövi levlistát létrehozni.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.06.19. 19:38:48

@cu2:
A zandagorton belül küldtem egy vaskos levelet. Nem tudom szoktad-e az oda érkezőket olvasni. Elküldjem még egyszer valami komolyabb címre, vagy ott is megtalálod. Kíváncsi vagyok a véleményedre! Üdv
süti beállítások módosítása