Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Galaktikus Központi Bank

2008.12.11. 00:45 cu2

[UPDATE: amióta van geológia, megszűnt a restrikció, a vonatkozó részek ezért lettek kiszürkítve]

A GKB felügyeli egyrészt a tőzsdék működését (jelenleg egyetlen tőzsde van, a CBOT). Másrészt ez a bank bocsátja ki a Shylock-ot. Ez utóbbi szerepkörét úgy látja el, hogy különböző árukat vesz (ezzel pénzt pumpál a gazdaságba) vagy ad el (ezzel pedig csökkenti a forgalomban levő pénzt). Mivel állampapírok nincsenek, a klasszikus nyíltpiaci műveletek nem jöhetnek szóba, helyettük van ez az árukereskedelmi megoldás.

A természeti erőforrások (nyers kő, nyers homok, titánérc, uránérc) piacán a Bank eladóként lép fel, mivel jelenleg nincs geológia, vagyis ha kifogynak a lelőhelyek, nem lehet újat feltárni. Az ezeken a piacokon meghatározott célár az a MINIMÁLIS ár, amin a Bank hajlandó eladni. Vagyis ha ennél alacsonyabb vételi ajánlatot ad be valaki, azt a Bank biztosan nem fogja teljesíteni.

A többi termék piacán pedig vásárol a Bank, vagyis ezeken keresztül növeli a forgalomban lévő pénz mennyiségét (expanzió). Az itt megadott célár az a MAXIMÁLIS ár, amit a Bank hajlandó kifizetni egységnyi áruért. Ha valaki ennél magasabb eladási ajánlatot ad be, azt a Bank nem fogja megvenni.

Ezek a célárak egyfajta intervenciós sávot határoznak meg, melynek célja az árstabilitás. Azokon a piacokon, ahol hiány van (vagy várhatóan lesz), a célár egy laza felső korlátot ad az árfolyamra. Amint eléri a piaci ár a célárat, a Bank elkezdi növelni a kínálatot, ezzel visszafogva az ár további növekedését. A korlát laza, mert a céláron nem végtelen a Bank kínálata, vagyis fölé is mehet az ár.

Azokon a piacokon, ahol jelenleg túltermelés van, mert többé-kevésbé korlátlan input áll rendelkezésre (energia, élelmiszer, ezen keresztül munkaerő, ezen keresztül minden termelt jószág), a célár egy laza alsó korlátot jelent. Ha a Bank a célárfolyamon végtelen keresletet támasztana, akkor az árfolyam nem mehetne a célár alá. Így igen, de kevésbé, mintha nem lenne intervenció.

A beavatkozás konkrét menete a következő:

  • a Bank percenként kiválaszt egy piacot véletlenszerűen
  • ha a piacon expanziót kell folytatnia, akkor megkeresi a legjobb eladási ajánlatot (több közül véletlenszerűen választ), ami még nem haladja meg a célárfolyamot, és legfeljebb egymillió SHY értékben vásárol
  • ha a piacon restrikciót kell folytatnia, akkor megkeresi a legjobb vételi ajánlatot (több közül véletlenszerűen választ), ami még nem megy a célárfolyam alá, és legfeljebb ötmillió SHY értékben ad el

10 komment

Címkék: gazdaság pénz kereskedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr93816492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dark Anarhi 2008.12.12. 13:44:16

CUCU NÉZD MEG A GAZDASÁGOM

akos 999 2009.03.22. 18:13:46

Hogy lesz megoldva a hiperdefláció problémája? A rendes szerón is lesz 1 bank ami vásárolja föl a nyersiket?

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.03.23. 10:38:53

Egyébként a bank, hogy működött? Amit én észleltem belőle, hogy a műanyagot időnként vette, mikor 16000SHY-ba került akkor 61 darabot, precízen megbízhatóan. Az elején ebből éltem. Mást is vásárolt a bankocska?

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.23. 20:37:28

@akos 999: A Bank az megmarad, de a fő antideflátor a raktározás lesz. Többen is felvetették már, csak béta közben gáz lett volna bevezetni: nem lehet a végtelenségig növelni a készleteket. Nem lesznek külön raktárak, azzal sok nehézség lenne, hanem minden gyár a saját output-jából a bruttó termelése 100-szorosát tudja eltárolni, a többi elvész. Vagyis nem lesz értelme a "semmibe" termelni, vagy eladni, de még inkább felhasználni érdemes a termelt cuccokat. Ez csökkenti a kínálatot és növeli az árakat.

@nEjmEd: Ahogy a fenti posztban le van írva. :-) Leszámítva, hogy a természeti erőforrások eladása a feltárás bevezetésével megszűnt. Vagyis szinte mindent vásárolt, pont azért, mert máshogy nem kerülhet pénz a gazdaságba.

akos 999 2009.03.23. 22:03:48

Az nem lenne jó megoldás a bank helyett (ami nem illik túlságosan a storyba mert ugye így az a semmibe vásárolja ki a nyersit amikor nincs is más hatalom a játékosokon kívül aki fölhasználhatná azt a galaxisban), hogy a pénz menyiségét a játékban lévő összes nyersanyag menyiségéhez mérnénk? Így pl amikor 2x annyi lenne a nyersanyag a játékban mint kezdéskor (beépített és szabad együtt) akkor a játékosoknak is 2x anyi pénze lenne (kereskedés nélkül). Így megőrizhetnénk a stabil árakat mert minden nyersire ugyanannyi pénz jutna állandóan, és érdekvesztés sem történne, mert a játékosok vagyonának aránya így nem változna. Szerinted?

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.03.26. 14:44:56

@akos 999: Mondjuk ha az árak be vannak fixálva (azzal, hogy közvetlenül az erőforrások mennyiségéhez kötjük), akkor épp a céljukat nem töltik be: hogy mutassák miből mennyire van szükség vagy mennyire van fölösleg.

akos 999 2009.03.26. 15:58:52

De mert így az egyes árak ingadoznak attól függően, hogy miből van kevés és miből túlkínálat, csak az árak átlaga lenne nagyjából állandó.

laci4321 2009.06.13. 11:50:38

Aj-jaj! Amint látom kezd kibontakozni az infláció. Egyre olcsóbban adnak mindent. Nem mintha ez akkora gond lenne, de ha ezt mindenki csinálja, na az már gond.

Íme egy példa: Amikor elsőként árultam az olajat a tőzsdén, még 3900 SHY-t kértem érte, ami akkor még olcsónak számított. És nesze!! Most mivan?? Valaki 350.000 olajat árul 200 SHY-s darabáron. Na kérem én ezt nevezem erős inflációnak. Egy kicsit igazán tútenghetne ez a bank, mert ez így nem lesz jó. Vennék magamnak dolgokat szívesen, de egyszerűen nincs lóvém, mert nem tudok eladni. A semmiért pedig nem szeretnék árulni!

Remélem ezzel mindenki így van, és nem csak az én problémám ez.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2009.06.13. 16:42:45

Jajj laci, mindenből olyan kabinetkérdést csinálsz. A tőzsde meg kereslet-kínálat alapon megy. Annyiért van kinn, amennyiért megveszik:) Kb mostanra kezd mindenkinek teleportja lenni, mostanra nőtt meg a termelés annyira, hogy több cucc jut eladásra, most kezd kialakulni a dolgok ára. Ez nem probléma, ez van. :)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.06.15. 20:53:15

@laci4321: Látom, mindig találsz valami "gigantikus" problémát. :-) Főleg, hogy nemrég még az volt a baj, hogy túl drága a félvezető. Amúgy amiről te beszélsz, az a DEFLÁCIÓ, hiszen csökkennek az árak, nem nőnek. Ez a túltermelés egyértelmű következménye. Ezért van a bank.

Egyébként nejmed elemzése azt hiszem helytálló, hogy azért volt most nagy ugrás (lefelé) az árakban, mert sokan most jutottak el a teleportig. Szükség esetén lehet majd tuningolni a banki intervenció mértékén.
süti beállítások módosítása