Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Tervezz űrhajót!

2008.09.21. 23:38 cu2

Minthogy a játékban még nincsenek rendes űrhajók, és most úgyis ez a menő (lásd Spore), csináltam egy űrhajótervező labort, amivel bárki kiélheti a kreativitását, és persze ha ügyes, bekerülhet a játékba:

Nem állítom, hogy egyszerű használni, de ez az összetett csatarendszer eredménye. Érdemes a csataszimulátorban megnézni a két példakészlet táblázatait, abból (és persze a hozzá tartozó posztból) szerintem megérthető. Ha valami mégsem világos, itt lehet kérdezni.

Gyors használati útmutató:

  1. Megadod az űrhajók nevét és leírását.
  2. Aztán a támadóértékeket.
  3. Aztán a védőértékeket.
  4. Aztán az affinitásokat.
  5. Végül a készlet nevét meg a sajátod.
  6. Elmented.
  7. És már ki is próbálhatod a csataszimulátorban. Meg persze mindenki más is, mert a készlet úgy mentődik el, hogy nyilvános lesz.

Ha valakinek vannak jó ötletei, de nem akar számokkal vacakolni, az írja meg itt kommentben.

23 komment

Címkék: háború űrhajó labor

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr5675072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandoo · http://braso.extra.hu/ 2008.09.22. 07:02:54

Jó :D

Csinálni fogok sokat! Köszi! Ez kellett nekem

nandoo · http://braso.extra.hu/ 2008.09.22. 07:13:54

Szerintem azt kéne belerakni, hogy beállíthatjuk a flotta támadóállását! És egy sorba mutatja a gép a hajókat. Azokat kell huzigálni :D

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.22. 09:08:41

Csak egy jótanács a jelenlegi rendszerhez: ha a védőerő-mátrixban a Páncélhordozó oszlopába mindenhova 0-nál nagyobb számokat írsz, akkor pont az van, ami a leírásában szerepel: megvédi a többi hajót a saját flottájában.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.22. 09:13:12

Ja, és ha a Vadászok "Magában semmit se ér, de ha többen vannak" kitételét úgy tudod megvalósítani, ha a támadóerő-mátrixban a Vadász/Vadász mezőbe pozitív számot írsz: így ha többen vannak, megnő az erejük.

A másik felét ("a Góliátokat begyalázza könnyen!") jól megoldottad az affinitás-mátrixban: Vadász/Góliát=20 :-)

jula52 2008.09.22. 18:06:46

Ürpajzs: olyan külső nagy hatótávú védőpajzs ami nagyon drága és sebezhető, első 2-3 körig véd mig közel nem kerülnek a gépek egymáshoz, kb ugy képzelem mint volt a naboo ostromakor a star warsban.

Grisa 2008.09.23. 01:40:10

Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, de lenne egy ötletem:

A sima "vannak előre definiált egységek, azt' kész" hozzáállást egy K+F rendszerrel lehetne felváltani, tehát a játékosnak magának kéne labort építtetnie, aztán fejlődési utat választania. Így el lehet haladni az egyszerű és robosztus, vagy a szofisztikált de emiatt sérülékenyebb irányba (persze nem csak szélsőségek léteznének, pont az adott körülmények közti helyes arány kisakkozása lenne a feladat). A kifejlesztett egységeknek aztán komplexitásuk alapján lenne egy hibaszázalékuk, tehát egy bonyolult automata célzórendszerrel, vagy komplex manőverező egységgel ellátott egység könnyebben robbanna le* és több összköltséget jelentene a gyártása. Természetesen a bonyolult rendszerek hibaszázaléka is csökkenthető lenne, de annak kifejlesztése megint csak pénz/idő. Ez a rendszer persze erős kapcsolatban lenne a nyersanyaggazdálkodással, stb., stb.

*lerobbanás előfordulása: az adott egységnek lenne egy hibalehetőségi aránya, ami bizonyos időközönként egy randomgenerátor próbára is tenne

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.23. 09:45:33

Szólj bele nyugodtan! :-) K+F lesz mindenképp. Ez a hibaszázalék érdekes ötlet, jól hangzik.

Én egy olyan hibalehetőségre gondoltam, hogy csatában a tapasztalatlan egységes gyakran "félrelőnek" (vagyis nem sebeznek akkorát, amekkorát tudnának), a tapasztaltabbak meg csak ritkán. A tapasztalat meg a csaták számával nő.

Persze a két random tényező nem kizárja, inkább kiegészíti egymást.

Dark Anarhi (törölt) 2008.09.27. 13:20:40

Ezek okos dolgok, csak így tovább! Ez még az Ogame-nél is jobb lesz, pedig az sem piskóta

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.09.28. 22:53:40

Hehehe :D A főoldalon rossz a "Űrhajóterverő" felirat, mert nem terverő hanem tervező ;-)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.28. 23:08:00

Hoppá, tényleg. :-) Javítva.

Sámán 2008.10.10. 21:59:57

Összeállítottam a Sámán flottát. Visszajelzéseket kérnék a leírásokról (Bár eléggé egybeolvadnak, azért talán kihámozható, hol végződik az egyik és kezdődik a másik), és az ötletekről, értékekről. Csak egyszer teszteltem, akkor döntetlen jött ki a csataszimulátorral.

Üdv

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.10.11. 08:10:19

Sámán! Egy nagyon jó dolog jutott eszembe a flottáid által :D

Kéne a bolygóvédelmen is gondolkodni... Űrbázisok és lövegek amik a bolygóról támadják a behatolót! És akkor Imperium Galactica (:

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.10.11. 11:55:38

@Sámán: Most néztem meg, nem semmi! :-) Nekem nagyon tetszenek, csak még ki kell találnom, hogy lesznek megvalósítva. Gondolok itt a hajószállító hajókra, a bermudára, az űrbázisra, a fókuszra, amik ugye a jelenlegi keret bővítését igénylik. Szóval ezeket még ki kell agyalni.

Amúgy jópár hajó összegyűlt már a laborban, mindenkinek köszi, aki tervezett! És persze akinek van még ötlete, az továbbra is küldjön!

@nandoo: Hmm, én eddig abszolút "humánus" háborúban gondolkodtam, ahol a csatákat letudják az űrben, és a bolygókat békén hagyják. :-) Vagyis a bolygókat a fölötte állomásozó flották védik. Persze nem zárkózom el semmi elől...

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.10.11. 19:10:06

Amúgy az ötletemmel eléggé rendhagyó lenne a játék :) Nem láttam még ilyen online játékot ;-)

phain 2008.10.28. 18:58:00

Nem tudom, ismeri-e valaki a Space Empires II nevű játékot, nekem csak a demoja volt meg, de abban találkoztam azzal, hogy csak hajóosztályok voltak meghatározva, és a játékos pakolhatta be a fegyvereket, pajzsgenerátort, stb.-t, természetesen osztályonként korlátozva, bár ez nem böngészős játék volt, de ez a rész nem volt animálva, egyszerű képeket mozgatott az ember, ez gondolom böngészős játékokban is megoldható. Szerintem egy ilyen megoldás nagyon feldobná a játékot

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.10.28. 20:08:53

Ezt valahogy úgy tudnám elképzelni, hogy vannak az alap hajótípusok, és a hozzájuk tartozó három nagy mátrix. És a belepakolt fegyverek az alap paramétereket módosítanák.

ShadowPaw 2008.11.01. 13:47:26

Érdekes a bolygó körüli védelem ötlete,meg hogy a bolygó is támadható lenne. Arra gondoltam,hogy lehessen támadni a bolygófelszínt,meg védeni is különböző egységekkel,de ha a bolygó felszínt találat éri,akkor komoly negatív hatások következzenek be mindkét félnél ( a bolygón mondjuk kihal egy vagy több bennszülött faj, a támadó fél pedig automatikusan meg lesz jelölve,hogy hajlamos a felszíni nem támadó jellegű élet pusztítására is,ez által a kereskedelemben hátrányosan különböztetik meg ->eladásnál a haszonból levonásra kerül bizonyos összeg és/vagy vásárláskor plusz összeget kell fizetnie a meghatározott áron felül,amit persze a kereskedő lenyúl,így a másik fél sem gazdagodik aránytalanul ) és ezek a hatások a pusztítás mértekével nőjenek. Majd idővel,ahogy egy faj visszatérhet esetleg másik bolygóról betelepítve, így a kereskedelmi büntetések is enyhülhetnek, majd megszűnhetnek idővel,ha nem csinál újabb felszínpusztítást.
A nem kívánt negatív hatásokat el lehetne kerülni,ha mondjuk úgy lenne megoldva,hogy a felszíni védelmi erők,csak azokat a hajókat vegyék célba,amik egy bizonyos távolságon belülre mennek,ugyanezen hajók viszont akkor már csak a felszínre lőhetnek,az űrben nem,egészen addig,míg vissza nem térnek az adott határon kívülre. Viszont ha a felszínen nincs bolygó védelmi egység,akkor a hajók nem támadhatják a felszínt. Így eléggé elgondolkoztató,hogy akarja-e valaki megtámadni a bolygó felszínét is vagy sem ill. az adott bolygó tulajdonosa felvállalja-e,hogy esetleges felszíni bombázást provokál,védelmi egységek telepítésével.
Vagy túl bonyolult lett?
Esetleg egyszerűsíthető a dolog,ha minden csata elején be lehetne állítani,hogy milyen és hány hajó támadja a felszínt,mennyi körön keresztül.

ShadowPaw 2008.11.01. 14:07:32

Esetleg a támadó fél kereskedelmi hátrányai helyett,előfordulhatna az is,hogy egy véletlen generátor a bolygói között kiválaszt egyet és az adott bolygón vírusfertőzést okoz,ami szintén arányosan kipusztít ott egy vagy több fajt. Így talán igazságosabb a "büntetés" mindkét félnek.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.01. 18:14:20

Az az igazság, hogy ha el akarunk készülni a játékkal valaha, de legalább időre, vagy legalább minimális csúszással, akkor muszáj határokat szabni. Úgyhogy azt mondanám, hogy a játék első verziójában marad a tisztán űrháború, és ha lesz rá igény, akkor egy későbbi, második verzióba belekerülhetnek a most kimaradó ötletek.

ShadowPaw 2008.11.01. 23:33:18

Most lettem kész a flottámmal,de hiába akarom kipróbálni a csataszimulátort,folyton döntetlen jön ki nekem,akárhány kör után. De más flottájával is,nem csak a sajátommal.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.02. 04:25:07

Két okból lehet döntetlen:
1. Kevés kört állítasz be, vagyis sebződnek a hajók, de ennyi idő alatt nem eléggé, hogy egyik flotta teljesen megsemmisüljön.
2. Túl alacsonyak a támadóértékek a védőértékekhez képest. A te hajókészletednél a legtöbb kombinációban ez a helyzet. Túl gyenge támadófegyvereket raktál a hajókra. És vizipisztolyból akárhánnyal támadsz, nem érsz el eredményt. Mert amikor egy T támadóerejű hajó rálő egy V védőerejű hajóra (T-be és V-be a flották összetétele is beleszámolódik), akkor (T-V)-t sebez, ha ez pozitív. Ha két hajóval támadsz, akkor 2x(T-V)-t sebeznek, szinte csak akkor, ha ez pozitív (vagyis T>V).
Nálad pl az Anyahajó a Rombolót egy lövéssel megsemmisíti, vagyis nem döntetlen az eredmény. Ebben az esetben a sebzés 20/10*(8001-5005) = 5992, ami nagyobb, mint 100 (ennyit lehet egy hajóból sebezni), ezért kapásból megsemmisül a Romboló. A számítás részletei:
20 = az Anyahajó Romboló elleni affinitása (dupla)
8001 = 8000+1 = az Anyahajó támadóereje (alapból 8000, plusz 1, mivel ott egy Anyahajó)
5005 = 5000 + 5 = a Romboló védőereje (alapból 5000, plusz 5, mivel ott egy Romboló)

Remélem érthető voltam. :-)

Shub-Niggurath 2008.11.06. 11:36:08

Üdv!

ShadowPaw ötletéhez...meg máshol is olvastam valamelyik este a bolygó támadását...
Nah, a traviánban láttuk, hogy jól működik az egyfrontos háború - bár az a játék még mindig nem a szívem csücske;)
De nekem az ikariamos, két frontos sokkal jobban tetszik. A lényege, hogy kétféle háború van, amit külön kezel a rendszer. Az egyik a tengeri csata, hajó-hajó ellen, ahol, ha a támadó győz, akkor blokádolja az adott várost, nem lehet egységet kiküldeni, nyersanyagot szállítani, mert azt elkapja a blokádoló flotta. Azonban ahhoz, hogy fossz az adott városból a szárazföldön is meg kell küzdeni a védő sereggel, és ott is nyerni kell. Viszont ha vannak hajói, akkor nem tudnak partraszállni a seregeid.

Magyarul nincs összemosva a kettő, hanem (szerintem) ugyanazt a rendszert használja a tengeri és a száraföldi csatákra, nincs átjárás, hogy pl. egy hajó a várost kezdi el lőni.

Ezt szerintem itt is meg lehetne oldani (vagy valami hasonlót, sok programfejlesztés nem kéne hozzá, csak kétszer annyi egység:) ). A vadász-, romboló és egyéb hajóid megtámadják az ellent, és a csata alatt, vagy utána, míg blokádolsz a csapatszállítóid megérkeznek és katonák, tankok (aka. szárazföldi egységek) összecsapnak a helyiekkel, majd nyersanyaggal és pénzzel távoznak.

Ööö...én is remélem, hogy érthető voltam;)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.06. 14:20:56

Érthető abszolút! :-) De azt azért nem mondanám, hogy kevés fejlesztést igényel:
- csapatok szállítása
- csapatok megsemmisülése, ha a szállító flottát lövik
- mi van a felszínen, ha több különböző csapat száll le? (az űrben egyszerű: amelyik flották elég közel vannak egymáshoz, azok lövik egymást)
- mi történik a lent harcoló csapatoddal, ha fent megtámadják a támogató flottát?
Ezeket egyrészt ki kell rendesen találni, másrészt le kell programozni. Plusz megfelelő user interface-t csinálni hozzá, plusz kitalálni a felszíni egységeket, beparaméterezni, és megrajzolni őket.
Természetesen ez nem lehetetlen, és tényleg lehet róla szó egy későbbi verzióban, de az indulásig már nem fog beleférni.

Annyi kiegészítést azért hadd mondjak, hogy a harci rendszer így is összetettebb, mint mondjuk a Travian-ben. Úgyhogy talán így sem lesz unalmas. :-)
süti beállítások módosítása