Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Re: ezzel a kérdéssel...

2008.08.19. 17:26 cu2

Nandoo kérdése összetettebb annál, minthogy kommentben reagáljak rá. Hogyan finanszírozzuk a játékot? Mivel a fejlesztés és a fenntartás sincs ingyen, ez egy megkerülhetetlen probléma.

Az egyik lehetőség, hogy valaki más fizet a játékosok helyett, tipikusan hirdetők. Lehet egyszerűen bannerhelyeket kirakni, ahova bárki kiteheti magát villogni pénzért. Lehet valamilyen kiemelt szponzort találni (NASA?), aki vagy simán fizet, vagy kölcsönösen hirdetjük egymást (Zandagort plakát a következő űrsiklón), vagy mondjuk nyereményeket ajánl fel a győzteseknek (űrutazás).

És persze van egy kifinomultabb (és/vagy erőszakosabb) változat is: a product placement. Aki látott valaha Família Kft-t, az találkozott ennek a legalja verziójával. Az űrhajókban az X autógyár hajtóművei zakatolnak, kalózok ellen biztosítást köthetsz az Y biztosítónál, és persze az egész Galaxist a Z mobilszolgáltató antennái hálózzák be. Ahogy a Harcosok Klubjában is megmondták: "When deep space exploration ramps up, it'll be the corporations that name everything: the IBM Stellar Sphere, the Microsoft Galaxy, Planet Starbucks."

A fentiek hátránya a játékosok számára, hogy ocsmány lesz tőle az oldal (tessék megnézni egy tetszőleges magyar hírportált, persze AdBlocker nélkül). Számunkra pedig, hogy ez erősen álom kategória: a reklámpiac döntő része ügynökségeken és sales house-akon keresztül megy, és csak nagy(on nagy) forgalmú oldalak számára nyitott. Érdemes megnézni pár kisebb oldalt, amik tele vannak pakolva bannerrel: jó részük egyszerű bannercsere, amivel látogatottságot lehet szerezni, finanszírozást nem.

Az alternatíva természetesen az, ha valamilyen formában a játékosok fizetnek. Az egyik tipikus eset (pl Travian), amikor alapból ingyenes a játék, de lehet hozzá prémium szolgáltatásokat venni. Kényelmesebb irányítás, statisztikák, mobil értesítés, +10% termelés, vagy egyszerűen átváltható a valódi pénz játékbeli pénzre. Ennek előnye, hogy bárki játszhat ingyen. Hátránya, hogy az a kevés ember, aki megveszi a VIP accountot (és ugye nagy kérdés, hogy hányan lennének ilyenek), tartja el az egész játékot.

A másik eset (pl WOW), hogy fizetős a játék. Ennek előnye, hogy mivel az összes játékos hozzájárul a fenntartáshoz, nagyon olcsón lehet adni: mondjuk egy emelt díjas SMS havonta. Persze trial időszak mindenképp kell, vagyis bárki regisztrálhat, és pl két hétig ingyen játszhat, hogy eldönthesse, tetszik-e neki a játék.

Bármelyik is lesz, az előregisztráltaknak (vagyis akik még a játék indulása előtt feliratkoznak itt a blogon) mindenképp jár valami plusz. Ingyenes VIP account egy-két hónapra, vagy ingyenes játék, vagy ilyesmi.

Kérdés, hogy számotokra melyik mennyire elfogadható vagy szimpatikus?

32 komment

Címkék: pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr39623394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.08.19. 20:58:57

(Ó de jó hogy elindítottam egy fontos témát ... :D )
Szerintem az nem lenne fair ha teljesen pénzért lenne a játék. Meg mondom őszintén, az ilyen webböngészőben játszató "massively multiplayer " játék nem ér meg annyit hogy havonta küldjük az SMS-t hogy játszhassunk. Szerintem ez nem jó, és ezzel SOKKAL kevesebb lenne a játékos.

A legjobb lenne az SMS-es prémium szolgáltatások vannak, és mellé max. 2-3 banner-persze egy nagyobb webes cég által szponzorálva. (Szerintem szépen lehetne kérdezgetni az origót az SG-t az egyes blogokat és stb stb...).

Az előregisztráltak plusz dolgairól meg: köszönjük szépen :D

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.08.20. 01:18:04

Értem. Akkor egy pont a free+prémium verziónak. :-)

Vasárnapig nem leszek gépközelben, úgyhogy ne tessék csodálkozni, ha nem reagálok. De addig is várom a további véleményeket.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.08.20. 01:19:49

Ja, és cirka egy hét múlva, ha minden jól megy, meglesznek az első screenshot-ok!

Maro · http://bytepawn.com 2008.08.20. 22:28:55

Sztem az a jo modell, ahol ha nem akar, nem fizet a jatekos, ha fizet akkor kap erte vmit, de olyasvmit, ami nem ad neki elonyt a jatekban. (Hanem mashol.)
Pl. beregisztralok, kapok egy Maro nevu jatekost, vegigjatszok egy bolygot, es addig a tobbiek megismerik a nevemet, illetve kapok experience pontokat / karmat. Amikor befejeztem az elso bolygot, utana mar nincs ingyen, plusz bolygonkent 100Ft (kb. ugy lenne jo, h 1 honapnyi jatek 100 Ft legyen, sztem ez a "sweet spot"). Persze megtehetem, h nem fizetek, es ujra regisztralok, de akkor elvesztem a nick-emet, az XP-met, mindent. Itt az XP nem a jatekban adna plusz erokat, hanem mondjuk vmifele jogokat adna a rendszerben (ld. karma/reputation rendszerek, pl. moderalas, digg).
Gyakorlatilag a jatek ingyen van, de a social networking, azaz a kozosseghez valo tartozas / mukodes penzbe kerul.

(Ez is csak egy free + premium = freemium model.)

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.08.21. 08:52:01

Megmondom őszintén szerintem egy"massively multiplayer online stratégiai játék " -ban nem szokott lenni ilyen tapasztalati pont de ezzel nagy változások lehetnek :D

... Hát nem tudom... Nekem egy kicsit nem tetszik hogy 100 Ft 1 bolygó mert ha valaki nagyon Rushol akkor telán eléri a havi 1000 Ft-ot is, na meg szerintem megint az jön elő hogy akinek több pénze van az jobban jár - és így ez nagyon előtérbe kerül -

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.22. 11:44:30

a free+prémium mellett még egy szavazat.

A folytonosan fizetős is mehetne (értsd havi), de akkor tényleg valami olyat kell alkotni, ami egyedi. Elfogadható árért. Ha ez nem sikerül, sütheted :). Van annyi ilyen játék, biztos találnak hasonlót.

Az SMS-re kell alternatíva, mert csak Mo-ról működik.

A Zimbabwei Nagykövet 2008.08.22. 23:18:34

Szerintem a legértelmesebb a folytonosan fizetős: nem hiszem, hogy bármelyik tényleges érdeklődőt (aki nem csak a regisztrációig jut el) elriasztaná a havi egy emelt díjas SMS, viszont ez tűnik a legegyszerűbb (és legdemokratikusabb) megoldásnak.
Ellenben viszontag csóró magyar vagyok, szóval social prémiumokért tuti nem fizetek.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.08.24. 23:27:58

Na, visszatértem. Látom, eltérő vélemények érkeztek, ami egyáltalán nem baj, mert még kész sincs a játék, korai lenne megmondani a végső megoldást.

Többször előjött, hogy mennyire lehet jó/egyedi/extra egy ilyen böngésző alapú játék. Én azért bízom benne, hogy sikerül valami korrekt dolgot összehoznunk, ami se nem egy egyszerű szöveges játék, se nem egy n-edik Travian-klón. Persze a puding próbája az evés, de az még kicsit odébb van.

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.08.25. 17:43:48

Na meg sok játék úgy szokta hogy feldobnak egy alap verziót és azt szépen fejlesztgetik... szóval a fizetés is (szerintem ) később jöjjön a játékba (na és hamarabb jelenik meg a játék mert nem köll megcsinálni a fizetést se :) )

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.08.26. 00:52:22

A közben való fejlesztgetés elkerülhetetlen, de azért a terv az, hogy már induláskor is pöpec legyen a játék. :-) Addig itt ez a blog előzetesnek, meg majd lesz egy bétateszt, amikor a "kiválasztottak" már játszhatnak, a nagyközönség még nem.

Maro · http://bytepawn.com 2008.08.26. 08:26:35

Marmint alfateszt-re gondosz. A betateszt az az, amikor mindenki hasznalhatja, de ha vmi gebasz van, akkor azt mondod, h beta --- kulonben nem vagy webketto kompatibilis! =)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.08.26. 15:45:23

Ha már, akkor closed beta. Nem akarok webkettő kompatibilis lenni. :-)

nandoo · http://braso.extra.hu/ 2008.09.18. 07:07:22

Jaj! Ha lesz egy pár játékos, akkor lehetne kirakni Google-hirdetéseket :D Elég lenne alulra rakni, de kapnál annyi pénzt hogy fenntarthatod az oldalt!

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.18. 09:33:12

Hát, szép elképzelés, csak sajnos Google-hirdetésekből nagyságrendileg kevesebb pénz jön, mint ami bármiféle fenntartáshoz elég. De tényleg, van vele némi tapasztalatom. Az egyetlen előnye, hogy bárki kiteheti, akármilyen kis látogatottsága van is. Cserébe nem sokat ér. :-)

nandoo · http://braso.extra.hu/ 2008.09.18. 16:43:32

De azért plusz profit ;-) Nekem egy bajom van vele: 100 $-nál adják a pénzt :S

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.18. 23:01:11

Arról nem is beszélve, hogy most milyen gyenge a dollár. :-)

nandoo · http://braso.extra.hu/ 2008.09.19. 14:36:26

az a lényeg hogy pénzforrás :D ÉS lehetnének beépített emberek is :D:D

jula52 2008.09.21. 00:08:50

Szerintem, úgy kell a plusz dolgokat csinálni, hogy azok nélkül is lehessen valaki sikeres játékos, mivel itt látom senki nem gondolt a külföldi magyarokra, akik nem tudnak sms-t küldeni. Lehetne mondjuk pénzért egy gyorstalpaló is, ahol msnen, skypeon, esetleg egy chatszobában elmagyaráznánk hogy mit kell csináljon, nem egy hosszú ismertetőn keresztül, mivel lesz annyira bonyolult a játék hogy nehezen lehet majd kiigazodni az ismertetőben.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.09.21. 12:07:21

Az SMS csak példa volt, nyilván lehet mellette PayPal vagy hasonló megoldás. A Skype-os gyorstalapóra fix, hogy nem lesz kapacitás, inkább valami rendes manual, beginners' guide, és egyéb lesz.

nandoo · http://braso.extra.hu/ 2008.09.21. 14:15:17

Meg a fórumban egy szoba, ahol mindig segítünk a népnek :D

Dark Anarhi (törölt) 2008.09.27. 10:30:22

Szerintem kéne egy egyszerű linkszoba, amibe kitesztek egy csomó linket, és azt legfeljebb senki nem nézi, de fel lehet mutatni, hogy kint van a link. Ehez még társulni egy prémium, ami pénzes, de nem kötelező. Én egy-kétszer megvenném a prémiumot a játék miatt, persze csak ha jó.
De én bízom benne, hogy jó lesz!

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.11.04. 17:39:01

Hm.... van a Larkinor nevű online RPG... Ott a Durex céggel kötöttek szerződést, amiért a boltban egy durex logó van, és van egy varázsburok nevű cucc, ami védettséget élvez, és ez is durex logós... Találó :D

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.04. 19:13:19

Na, ez a jó product placement. :-)

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.11.04. 21:23:56

És lehetne úgy, ahogy írtad. Például T-mobile antenna :) Vagy a bolygón Tesco áruház ( xD ) Netán ...nemtudom. Valami legyen! Nagy poén lenne! :D

Shub-Niggurath 2008.11.04. 23:11:31

Üdv!

Úgy nézem nem gáz, hogyha nevén nevezek egy-két másik MMO-t ill. a SMS/PayPall-os finanszírozási szokásaikat...
A legdurvább a BiteFight, ahol két féle fizetési eszköz van, pénz ill. vmi drágakő. A gáz, hogy drágakövet csak valós pénzért lehet venni, és már az átlagos fegyverekhez is szükség van rá:S
Ennél kicst jobb a BattleKnight, ahol ugyanez a helyzet, de egy-egy küldetés alkalmával a játékon belül is lehet találni drágaköveket.
A traviánt lehetett élvezni pénz nélkül is, de egyértelműen a pénzesek fejlődtek a legjobban (már nem emlékszem, hogy ezt milyen lehetőségeket lehetett venni...asszem heti X%-kal jobb termelés és hasonlók)
Nekem az ikariam-os dolgok tetszettek a legjobban, ahol pénz nélkül is lehet valaki jó játékos - de olyan kényelmi szolgáltatásokat tartalmaz a prémium rész, hogy nem kell a többiekkel kereskedni, várni a jó ajánlatra, hanem simán át lehet alakítani egy nyersanyagot egy másikra, vagy hogy alapból csak külön-külön láthatod a városaidat, a bennük lévő seregeket/nyersanyagokat, de prémium számlával kaphatsz egy átfogó menedzsment felületet...ami nem ad új játékbeli előnyt, csak áttekintési lehetőséget és 10 helyett csak 1X kell kattintani, stb...

Viszont az ügyesen megszerkesztett Product Placement is jó megoldás: MOL üzemanyagok, GE gyártmányú napelemek stb...

Huhh, ez így elsőre hosszú volt, bocsi;)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.05. 00:22:24

Látom, a termékelhelyezés nagy közszeretetnek örvend. :-) Meglátjuk, mit lehet belőle kihozni.

Valószínű tényleg az a jó prémium rendszer, ami elsősorban kényelmet nyújt. Így mindenki eldöntheti, hogy befizet rá, vagy inkább "keményebben" játszik.

Daedalus 2008.11.07. 14:02:47

Üdv!! Szerintem is jó lenne a prémium rendszer!!!

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.11.08. 08:46:49

H(ü)mm... Kéne egy olyan dolgot csinálni hogy az ember elér X szintet, akkor kap pár bónuszpontot kipróbálni. Úgy mint máshol :P

akos 999 2009.01.24. 21:56:08

Kitaláltad már miből fogunk játszani? :DDD

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.01.25. 14:42:37

Már vannak elképzelések, de még akarok ezügyben egy felmérést csinálni, és majd akkor/utána fog fény derülni mindenre. :-)
süti beállítások módosítása