Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

s1 szerver: ahogy nejmed látta - 1. rész

2010.02.15. 10:41 cu2

2009-07-31

Belépésem a Heroes-ba. A régi csapat újraszerveződik. Jadesárkánnyal felvettem a kapcsolatot, a bétafordulóban megbeszélt testvérszövetség létrehozására. Jadesárkány "pinduri kicsi" szövetségben gondolkozik pbercivel (béta2-ben GDI szövetség) közösen.

2009-08-02

A Heoroes béta2-ben kiforrott csapata hellyel-közzel újra összeáll. (Régi tagok: Mordor, SzékelyG, KisPocok, Csavez, Mezfin, gebana, albbalu, Morgul, Ortisburg, thurvi, tohony, warorman, Nekromon, nejmed...) Sok az új játékos a régiek mellett. Megbeszélt regisztrációs pont körül vannak, ami a Perseus 1 és 2 határán van. Ez a Mag után a legsűrűbb bolygóboly, E-bolygó dominanciával. Béta1 óta ismerősöm, arob (béta2-ben GDI szövetség) csatlakozik, s a világ végére regisztráló ShadowPaw is, aki a béta2-ben az egyik rivális szövetségben volt (Avana). A környékre regisztrálóknak küldtünk csak meghívót ismeretlenül, de talán egy ember csatlakozik így. Érdekesség, hogy a legendás TGF-es harcos, muflon a meghívást visszautasítja. :) Mezfin, szintén béta2-es régi harcostárs, aktív toborzásba kezd. Az Imperium Romanum kezdeti kirobbanó taglétszám-megugrása miatt nekünk is fel kell venni a versenyt szövetségméretben.

A szövetség nagy része a P1-P2 határán, van egy távol-keleti blokkunk pár taggal, páran a Magban landolnak.

2009-08-05

Lassan mindenki felveszi a Heroes-os prefixumot a bolygója elé, benn lévő tagok hívják ismerőseiket, tovább bővül a csapat. Mezfin első diplomáciai körútja, mely később rendszeresedik a szövetségi gyakorlatunkban. {Ennek a körútnak a vége egy durva poén, mikor is Jadesárkány a "kérésemre" kirúgja Mezfint.} Magánuniverzummal a cserediákoskodás intézményének kiötlése. Ezen a napon meg is valósul az első cserediákkör, én a Magánuniverzumba megyek, Gaben az első, akit fogadunk.

Szövetségen belül tematikus topikok létrehozása, a kezdők mentorálásának elősegítése, első "bolygójelentések" beérkezése és értékelése, ezzel rengeteg idő elmegy, nagyon fárasztó. Tucatnyian bombáznak msn-en, akiknek az első lépéseinél bábáskodom (emlékszel, Kisbér?). Az első hetekben ennek a mentorprogramnak a hatására, ha összpontszámban nem is, de egy főre eső pontokban verjük a többi szövetséget. Az s2-n ajánlom a többi szövetségnek is ezt a rendszert, egyrészt a játékban maradók aránya javul, másrészt jól ki lehet ugrani a mezőnyből!

2009-08-11

MNT ajánlat a Redoran Society-től. Visszautasítás oka: háromtagú szövetségekkel nem kötünk szerződést. :) (Meg korai is volt a megkeresés, semmi nem kristályosodott ki.)

2009-08-13-tól

Parus_z csatlakozása a csapathoz. Az első dezertőr az Imperium Romanumból. A második MU-s cserediák, KisMac. (Később újraregel Mac néven, az IR felbomlása után nem sokkal töröl a játékból, sajnos.) A Heroes-delegált guile.

2009-08-15-től

Megépül az első teleportom, ez a szövetségben az első is egyben. (Nakonxipánon egy helytörténeti múzeumben ki volt állítva, egészen a galaxis bukásáig megtekinthető volt...) A titánmű helyett naperőműre költőknek küldöm az üveget. CaveMan a harmadik cserediák az MU-ból, a mi delegáltunk Supernova.

Megépülnek az első skorpióim, szintén az elsők a szövetségben, és megindul a nagy éjszakai bolygófoglalósdi. Nem sokkal ezután többeknek is lesznek hajói. Fezsolti is a jól startolók között van, a koordinálási munkák elősegítése miatt megkapja azokat a bizonyos jogokat, amik később a bukásunkhoz vezetnek. Mindenki lelkes, megy az ipi-apacsolás, hogy ki, hol, melyik bolygót akarja.

Én egy 3 milliós D-bolygón startoltam, második bolygóm egy 2,9-es C-bolygó. A bolygólimitem megugrása után a távol-keleti csücsökben ShadowPaw közreműködésével egy 3 milliós B-bolygóra tettem szert. (Első tervek szerint ez "kémkedős bolygó" lett volna, ekkor közel s távol nem nagyon volt senki a Galaxis ezen részén.) Supernova nevű tagunk, aki ekkor vezetőségi pozícióban van, nem bír el már két bolygóval sem, elkeseredettségében elhagyja a játékot... :/ A -STARGATE- MNT ajánlatot küld, amit visszautasítunk.

2009-08-19

KisPocok az MU-ban.

2009-08-24

A The Galaxy Fighters diplomatája (szdik, az alapító távollétében) levélben közli, hogy az Imperium Romanun megkereste őket, hogy csatlakozzanak a szövetségükbe, majd a nemleges válasz és MNT bontás után Hadüzenetet küldött nekik. Hú a segítségünket kérte az ügyben. Nyílt szavazás a szövetségen belül a következő opciókkal:

  1. nem csinálunk semmit
  2. beszállunk a harcba
  3. egyesítjuk a TOP 2-3-4 szövit és lerohanjuk a rómaiakat
  4. flottákkal támogatjuk a galaxis harcosait

Elég jelentős többséggel nyert a 4-es pont, de nagyon hezitáltunk. Az időnyerés végett már ekkor elkezdődtek a csapatösszevonások a környékbeli bolygókon. Én kértem egy meghívót a TGF-be, hogy tájékozódjak a helyzetről, milyen flották vannak az IR kezén. Gond volt, hogy nem volt senkinek közös flotta/közös bolygó joga a TGF-ben, nem lehetett flottákat, bolygókat átadogatni másnak, így aki tőlünk a flottákat áthozta, annak kellett megvívni a csatát. Ez a tag gebana volt, aki vállalta, hogy 25-én/26-án hajnalig fennmarad, és kormányozza a seregeket. Ekkor ugye folyamatos gond volt a bolygólimit, meg kellett szervezni, hogy ki foglal, ha emlékezetem nem csal, akkor 2 vagy 3 bolygót kellett visszavenni. A támadás előtt befutott még egy övön aluli békeajánlat az IR-től, de érthető okokból ez vissza lett utasítva. Az összevont főseregünk ekkor 600 első generációs hajóból állt, 882 összértékben! :) Ekkoriban 64 főből állt a Heroes. Ezen a napon lettem a szövetség hivatalos diplomatája.

2009-08-26

A sikeresen végrehajtott akció után felmerült a visszavágás gondolata. Amíg a háttérben a levelezések folytak, gebana Róma felé vette az irányt. Ezen a napon ment Mezfinnek a híres nagy visszhangú körlevele a szabadságról, luxusflottákról és a Zandagort Egyházáról. :) Végül is nem lett Róma fosztogatásából semmi, ákosék kivonultak a területről mi pedig visszafordulunk. 27-én visszjött szdik a nyaralásról, és írt egy egysoros üzenet, ami nem tartalmazta még a "kösz" szócskát sem. Mivel alapvetően önzetlenül segítettünk, ennyit minimum elvártam volna tőle, mint a szövetség vezetője. Mindenesetre Hú-val jó kapcsolatunk lett ezután, nem is leveleztem mással nagyon a TGF-ből, csak vele. Az egész játék alatt nem volt semmilyen konfliktus a két szövetség között, leszámítva pár kósza szondaügyet, ami nem volt komoly. A Heroes-boly körül lévő pár TGF-es viszonylag egybefüggő tömbökben és csendesen terjeszkedett a szerver végéig. Személy szerint én Spiritmongernek voltam közvetlen szomszédja, csendesen eléldegéltünk egymás mellett. :) Továbbá Hú szeptember végén felkeresett, hogy a Redoran Society a testvérszövetségük lett, és megnyugatatónak találná, ha mi is MNT-t kötnénk velük. A Redorannal ekkor megkötöttük a szerződést, és velük sem volt semmilyen komolyabb konfliktusunk, amit Patientiával ne lehetett volna megbeszélni. Ezzel a két szövetséggel - miután a játék üteme lelassult, és nem volt semmi történés - volt pár szalmaláng életű bizalmatlansági probléma. Egy-egy szonda miatt, ami mögött egyszer sem volt reális veszedelem, mindent el lehetett simogatni diplomáciai úton. Megint csak későbbi történet volt a "Flottaáthaladási Egyezmény", ami a Heroes-Magánuniverzum-The Galaxy Fighters-Redoran Society között köttetett, amely az idők során kialakult bizalmi tőkére alapult, és nagyon hasznos volt.

2009-08-28-tól

szmiagor, béta2-ben játékostársunk befutott a szövetségbe. Ő eddig az Imperium Romanumban volt, csak nem tudtam róla. Félreértések elkerülése végett, nem kémünk volt (az egész szerver alatt nem használtuk ki ezt az opciót), mikor megtudtam, hogy ő is játszik, azonnal felvettük a szövetségbe, és annak ellenére, hogy végig aktív játékos volt, megbízható harcos, hű Heroes-os, elég sok kellemetlenséget okozott a szövetségen kívüliekkel folytatott igazságosztó leveleivel.

A kedélyek lecsillapodása után a legnagyobb feladatot a kutatás megszervezése tette ki. Cucu azon ígérete miatt, hogy lesz valamilyen kutatásmegosztás, egy darab KP-t sem kutattam eddig. Mikor ez az opció működésbe lépett, elkezdtük megszervezni a közös kutatást. Quint az enegiát, Kisbér az űrkutatást és a plazmatechnológiát, én a pajzsokat kutattam. A nanotechnológiát egyelőre talonban hagytuk. Mivel ekkor lényegesen jobban álltunk pontokban, mint az MU, megbeszéltük, hogy megosztjuk velük is a kutatópontokat, aztán ez lett bizonyos konfliktusok forrása. A kutatás akkoriban elég bajos dolognak számított, elég nagy előny volt, hogy nem kell mindenkinek végigküzdenie az egészet. A kutatókat segítettük, ahogy aktivitásunkból és erőnkből telt. Na, ez megint csak szült problémákat. Úgy egyeztünk meg, hogy a nanotechnológiát majd a Magánuniverzumtól megkapjuk, ha elég erősek lesznek a kutatáshoz, és egyébként sem volt égető szükség rá még. Akkor borult ki a bili, mikor Kisbér már nagyjából végzett a kutatással, bejelelentette, hogy ő nem oszt az MU-val, csak ha ízibe kap valamit cserébe. Kisbérrel alaposan összevesztem, kikérte a közösből a cuccait, és eltávozott. Mezfin követte nem olyan sokára, és ekkor (2009-09-08-án) alapult meg a Zandagort Egyháza szövetség. Egyébként – úgy tudtam - zökkenőmentes volt az elválás, ahogy olvastam a fórumot, a közösben lévő flották visszakerültek, Kisbér megosztotta az addigi kutatást az egész szövetséggel és az MU-val. {Már a végjáték ideje alatt tudtam meg, hogy a seregeket mégsem kapták meg, így tulajdonképpen még "meg is loptuk őket", nem csak kihasználtuk.} (Később az Egyház megkapta a nanotechnológiát Jádééktól. Az MU kutatóprojektje a "Bluggy" volt - egy központi kutatóbolygó, ami kézról-kézre járt, később az MU vs. DCS háborúban elesett és lebontották, és tán trockijnak kellett visszaépítenie háborús kártérítés címén, de ez más történet, és csak másodkézből értesültem a pontos történésekről...) A ZE és Heroes között MNT köttetett, én írtam a nagyon naiv szöveget a szerződés mellé, majd szépen lassan átkerültek azok a játékosok tőlünk, akikből most is áll a ZE. Az űrhajózás kikutatását KisPocok fejezte be. Mivel be kellett hozni Kisbér elvesztésével elég sok KP-t, ezért Pocokot is tolni kellett, és a gyorsaságért cserébe eléggé fel is erősödött. Igaz a kutatási fór miatt a ZE gyártotta a galaxis első Nemesisét, de miután mi is végeztünk, tőlünk csak Pocok volt képes a gyártásra jó ideig. A szövetségen belüli Nemesisgyártás volt olyan fontos, hogy ha kapacitásunk volt rá, akkor ebbe is besegítettünk. Itt alapozta meg Pocok a toplistás első helyét, nagyon jó szervezőképességgel, okosan ki tudta használni a lehetőségeit, amiért hálásak voltunk neki. A ZE-nek semmi köze nem volt hozzá, hogy mi szövetségen belül hogy osztjuk be az erőforrásunkat, sajnálom, ez a véleményem. Ezt azért hangsúlyozom, mert később kaptunk egy tételes kivonatot, hogy Pocok mennyi nyersit kapott tőlünk, ezzel bizonyítandó, hogy... nem is tudom mire volt jó ez az egész. Magánügy, ennyi! :)

A ZE-vel folyamatosan gyengült a kapcsolatunk, de nem volt egyöntetű a helyzet. Maradtak nálunk olyan játékosok, akik hagyományosan jó kapcsolatokat ápoltak Kisbérékkel, meg akadt - rajtam kívül is olyan - akik inkább ellenségesebben álltak az időnként elszivárgó tagjainkhoz, meg az sem tett túl jót, hogy időnként a belső fórumról való szövegekre hivatkozva érkeztek levelek, mindezt a káoszkeltés nevében. Tudtam róla, hogy voltak akik napi msn kapcsolatban voltak egymással, ez a közös tőről indulás miatt elkerülhetetlen volt. Nekem ez nagyon kellemetlen volt, mert időnként hírzárlatot kellett hozzak a fórumon, ha a ZE-t is érintő dolgok történtek. Meg egy idő után a diplomáciai levelezéseimet sem osztottam meg a fórumon, pedig ez is az általános tájékoztatás része volt nálunk. Létrejött egy belső kör, akivel lelevelezem a szövetséget érintő ügyeket, a tagjainkat utólag kellett tájékoztatni stratégiai lépésekről, sőt a DCS-s háború idején KisPocok még nekem sem árulta el, hogy hol van a szövetség fő hadereje. :) Szóval okozott pár álmatlan éjszakát a szakadás, ment a folyamatos borstörés egymás orra alá, és ez a szerver végéig eltartott. A kutatás-para miatt egy időre a MU-val is mosolyszünet volt, de miután megvolt a szövetségszakadás, ez szerencsére normalizálódott.

2009-08-30

ákos999 törölt a játékból. Róma NPC bolygó lett, pedig már a fúziós erőmű épült rajta, és az addig befolyt adókból egy eléggé fejlett bolygó volt. A koordinátája megvolt az egyik jegyzetemben, így a csapat pofátlanabbik fele elment és kifosztotta "brahiból". Persze ekkor már csak egy sima NPC bolygó volt. Az IR-ből még fennállása alatt kivált - Mezfin segedelmével - a Szakadár Szövetség, majd a széthullás után beolvadt más szövetségekbe. Most, hogy a leveleket nézegetem, az akkori tagok egy része a TGF-be, másik az MU-ban van most, ernobius - nem tudom milyen közbenső szövetség után - a Heroes-ban landolt. Ákos távozása után szétment az IR, jogfolytonosan a Tejút Vándorai lett belőle, alakult egy fél tucat kisszövetség, és sokan beolvadtak a meglévő csoportosulásokba. Legfőképpen a Redoran Society-be, ami ha igazak voltak a pletykák, akkor az IR testvérszövetsége volt. De akadtak jópáran, akik a Magánuniverzumban kötöttek ki. Neves eset volt Ricsi Birodalma, aki a MU-ba ment, majd idővel a TGF-be mindenféle összeférhetetlenségi gondok miatt. Mára gyakorlatilag minden szövetségben akadnak régi rómaiak, akik egy része hol jobban, hol kevésbé táplál ellenszenvet szeretett Heroes szövetségem iránt. Azt hiszem a sebek nagy része azért begyógyult.

Ez idő tájt vettem fel először a kapcsolatot a -STARGATE- szövetséggel. Nagy létszámú szövetség volt, nagyon gyér pontszámokkal. Kronox-nál jelentkeztem, hogy átmennék követként kapcsolatokat építeni hozzájuk, pár jótanácsot elszórnék jöttömben, hogy gyorsabban ütőképes csapat váljon belőlük. Ekkor úgy tűnt, teljesen egypólusú lesz a szerver a játék végéig, amihez nem fűlt volna a fogunk. Kronox a bizalmatlanságra hivatkozva elutasította a közeledést, így meghiúsult ez a kaland. Egyébként MNT-t kötött volna, de azt meg mi nem akartunk így ismeretlenül. Egyébként ahol a játékban eddig megfordultam, és ahol fogadtak, ott sikerült jó kapcsolatokat kiépíteni, és minden ilyen kirándulásom szoros, komolyan gondolt MNT-vel végződött. Ezért történt az, hogy ha valaki kéretlenül egy "Helló" kíséretében MNT ajánlatot vágott utánunk, az 100% eséllyel piros X-ként végezte. A legtöbbször Ricsi121 bombázott ajánlattal (akkor az "Egységben az Erő" szövetség keretein belül) de minduntalan el kellett utasítsuk. Mindegy. Aki vette a fáradságot, és írt mellé Mordornak, nekem, vagy valamelyik szenátornak vagy tagnak, azt mindig komolyan vettük, és legalább pár levélváltást megért a dolog. Szóval a -Stargate- kosarat adott, és MNT nélkül maradt. Nem tudom mikor, de ide tartozik, hogy Dylen hunt és cicero21 bejelenti, hogy átlépnek a -Stargate-be, az SG univerzum iránti mérhetetlen tiszteletük miatt. Ez az egy eset volt, hogy valaki nem a ZE-be ment el, és nem inaktívitás miatt rúgtuk ki/törölte a rendszer.

2009-09-07

Ugye megtörtént a ZE leválása, és egy napra rá levált Nekromon és warorman is, a két jómadár, akik extrém kis szövetségek vérét szívták, majd mikor ez kiderült, és kértük, hogy azért állítsák le magukat, kiléptek a szövetségből. Ekkor valaki felvetette, hogy mi lenne, ha mi is azt csinálnánk velük, amit ők a kisebbekkel. Ezt valaki tovasúgta nekik - pedig nem akartunk velük semmit csinálni igazából - erre sértődöttségükben bosszút fogadtak, és újraregeltek. Persze nem mondták el, hogy milyen névvel, de nem kellett sok idő, hogy eljusson ide a híre, hogy milyen névvel is vannak, de a bosszú valahogy nem teljesült be. :) Mindenesetre azután a szájkarate után, amit a FÓRUMON levágtak, jobbnak láttam, ha nem fedem fel, hogy tudok az új személyazonosságukról. Jellemző volt egyébként, hogy a tizenévesekkel nem találtam a közös hangot. Warorman egyébként már a béta2-ben óriási hendikeppel kezdte a pályafutását nálam, ordenáré stílusa miatt, amit az ellenfelekkel folytatott. Egy cseppet sem sajnáltam, hogy elváltak útjaink...

2009-09-10

Először hallok egy Zion nevezetű játékosról. A Védegylet megtámadja a Magánuniverzumot, bolygót bont és leverik. Ultimátum, béke, boldogság. Mindezt egy konfliktus záróakkordjaként. (Kis túlzással innentől fogva, ha valahol háború indul, vagy béke köttetik, mindig belefűznek a címlistába.)

2009-09-13

A Védegylet megtámadja Csavezt, lebontja egy bolygóját. Mondjuk Csavez sem szent, volt pár oda-vissza kóstolgatás a tagok között, de egy igen fontos és jelentős bolygó vész oda teljesen. Kicsit kevesebb, mint egy nap határidőt adunk nekik, hogy ha akarják, békésen rendezzék a dolgot, különben megy a hadüzenet. Ezen a ponton beindult egy intenzív levelezés, melyben a régi sérelmekről, moralizálásról, az elszenvedett veszteségekről, stb volt szó. Követelés oldalon egy másfél milliós, 98%-os foglalkoztatottságon futó bolygó visszaépítése szerepelt, 20 várossal, fúziós erőművel, a másikon Csavez fosztogatásának az elfelejtése, és 1 millió kő és fa.

2009-09-14 12:00

Hadüzenet küldése a Védegylet felé. Mivel a levelekkel elég sok időm ment el, a háborús dolgokat meghagytam a többiekre. (Igazából nagyon sokáig azt sem tudtam, hol a Védegylet, és hol vannak harcok.) Csavez volt a hadműveletek irányítója és tervezője, az ő éjszakái mentek rá a dologra. A háború a következőkből állott. Fulguros rajtunk ütések, ill. ezek kivédései. Mivel másfél-kétnapos út volt tőlünk a csaták helyszíne ezért utánpótlás-bajaink voltak. Abszolút kiegyenlített küzdelem volt viszont a távol-keleti szórványainkon (arob és Darkseid körül). Ezen kívül ment két nagyobb seregünk, amiből az első megsemmisült. Beleértve az elsőként legyártott Nemesiseinket is, amik még a nagyflottával való összevonás előtt le lettek baszva. :) (Egyesek a mai napig állítják, hogy bug volt, de szerintem csak a harcrendszer finomságaival nem voltunk teljesen tisztában.) A második hullámban viszont érvényre jutott a gyártókapacitásbeli fölényünk. Egybolygósítás, KisPocok körbeportyázásai meghozták az eredményt, illetve csak a háború végét. Az eredeti terv az volt, hogy az elfoglalt bolygókról hazaküldjük a nyersanyagot, amiből visszaépül Csavez, majd visszaadjuk a bolygókat. Nem akartunk egy bolygót sem megtartani, és nem is tartottunk meg végül. Továbbá leszögeztük, hogy - ellentétben velük - mi nem bontunk bolygót. Ezt mondjuk nem tudtuk tartani, parus_z nem gyakorolt kellő önfegyelmet, és a háború hevében belebontott az egyikbe. (Parust lebasztam, de ő bírta a kritikát legalább, konstruktív vitapartner volt, annak ellenére, hogy gyökeresen ellentétes szemlélettel játszottunk.)

A háború késztetett arra minket, hogy kialakítsuk a belső védelmi rendszerünket, ami egészen a forduló utolsó harmadáig megállta a helyét. Először kiállítottunk egy közös hadsereget. Ezt KisPocok kezelte, és ebből lett az Északi hadtest. Ekkor KisPocok volt a legnagyobb hajógyártó. Ellentétben gebanával, aki ekkoriban a toplista előkelő helyén szerepelt ugyan, de olyan áron, hogy nem volt egy darab hajógyára sem. (Ő egyébként nagyjából a háború kitörése előtt osztotta szét a bolygóit, és hagyta abba a játékot.) Még a harcok alatt eldöntöttük, hogy felállítunk egy Déli Hadtestet is, melynek whitedragon lett a vezetője. (Itt alakult ki a belső hierarchia: admirálisok - Hadtestek parancsnokai, tábornok - védelem megszervezése, ha nincsenek admirálisok. Annak ellenére, hogy diplomataként nekem is volt flottajogom, az egész szerver alatt gyakorlatilag egy nevesincs kis csatát vívtam meg HM7-Mordor felett, és a végén a lopott flották egyikét semmisítettem meg.) Összesen négy közös Hadtestet állítottunk ki a játék során. Az Északi és a Déli mellett felállt a Nyugati (adm. Ishimaru) és a Keleti (adm. Mordor) is. Bővítésük idény jelleggel és önkéntes alapon történt. Ez a rendszer egészen addig megmaradt, míg a hajógyártás a sokpontos játékosokkal meg nem ugrott. Ekkor már nem volt jelentős a kis játékosok által beadott hajóknak a mennyisége. Örültünk ekkor is a felajánlásoknak, de inkább a saját bolygók védelmére való felhasználást támogattuk. A Hadtestek egyébként mind a P1-P2 határán lévő bolyban voltak, a Heroes őshaza minden bolygóját el lehetett 6 órán belül érni valamelyikkel. A Hadtestes rendszer kb addig működött, amíg a Északi Hadtest 1 millió pontos nem lett, de ez egy általam kijelölt mérföldkő, eddig éreztem működőképesnek a rendszert.

A harcoknak az elcsigázottság vetett végett. A békekötésből is voltak nagy belső viták, egyesek a gyengeséggel azonosították a kiegyezésre való hajlandóságot. Végül a Védegylet is szerintem ugyanígy vélekedett, ugyanis rekordidő alatt megegyeztünk a békefeltételekről.

2009-09-17 körül

Két új tagunk csatlakozik: VeGa és ernobius. Felvételüket hosszú csata (csatám) előzi meg, ugyanis "a tagfelvétel szünetel". Ez a szerver végéig érvényes, és kóros méreteket ölt. Ezzel párhuzamosan kezdenek kikopni a tagok, egyre másra napirenden, hogy ki hány napja inaktív, kinek kell elosztogatni házon belül a bolygóit. (gebana, Aniwa-kun, roderick...) Danka33 [MU] hazatér a szövetségébe.

2009-09-19

A háború még tart, KisPocok nem kevés öniróniával írja ezekben a napokban nekem, hogy "Most mindenféleképpen el akarom verni a szájukat a védegyletnek, mert megakarom mutatni mindenkinek, hogy a Heroes képes leverni a 10szer kisebbeket is :P Ezzel kelek, ezzel alszok."

Amúgy az MU-val a csereprogram folyamatosan működik, járnak-kelnek a tagok. Ekkor történt, hogy Dragon459 [MU] van nálunk, mi pedig parus_z-t küldjük. Parus ekkoriban nem igazán volt elragadtatva az MU-s kapcsolatunktól, gondoltam milyen jó lesz, ha átküldjük, hátha enyhül a véleménye. Hát ennek az lett a vége, hogy parus jól nem vette figyelembe, hogy nem az anyaszövijében van, és nagy lazán a Magánuniverzumból is támadgatott, sőt az ominózus bolygóbontás is innen zajlott. Jadesárkány azonnal hazaküldte parust, a diplomatára maradt a bocsánatkérő levelek irogatása az MU-nak (nekik ekkor érvényes békeszerződésük és lezárt háborújuk volt a Védegylettel), továbbá az "igen, megígértük, hogy nem bontunk bolygót, mégis bontottunk, elnézést" típusú levelek, továbbá a saját kollegát lebaszó levelek. De nem ez volt az első és utolsó pillanat, amikor nem volt túl nagy móka diplomatának lenni, ilyen létszám, gondolkodásmód és "frakciófegyelem" mellett pláne. Célunk volt, és meg is valósult az az elv, hogy ne vasfegyelem tartsa össze a szövetséget, de ennek a liberális működésnek elég sok árnyoldala volt. Kb már a szerver felénél meg is bukott a szememben, de végig kellett csinálni a csapatért!

2009-09-21

A Tanyavilág nevű szövetség a Dél Csillagától való fenyegetettség miatt segítséget kér tőlünk, mely a beolvadásukkal megvalósul. bumszli és Szeged csatlakozik a szövetséghez, trockij, és "negyereközelebb" Peter007 áldását adja. Bumszli nem marad sokáig játékban, pár nap múlva töröl, de Szeged a szerver végéig aktív, erős tagja a szövetségünknek.

2009-09-27-től

Bizonytalan -Stargate-es megkeresés, hogy szövetségesünk legyen. Dylan huntra és ciceróra való tekintettel békébe lép a két szövetség. Mivel az MNT csak komoly szövetségesekre van tartogatva, ezért ennek kötése kizárva.

Másik érdekesség, hogy A Fény Gyermekei Liga megkeresi az MU-t, hogy a Zandagort Egyháza ellenében nyújtson segítséget. Jade továbbküldi a levelet nekünk (lévén, hogy nekünk jobb a kapcsolatunk velük, pedig ekkor már nem), de sem nyíltan, sem sunyi módon nem akartunk a ZE ellenében fellépni. Én meg annyira haverinak sem éreztem a viszonyt Kisbérékkel, hogy szívességet kérjek vadidegen emberek javára, meg nyakunkon volt a háború, így elsikkadt a megkeresés. Pedig Norris elég sok energiát belefeccölt abba a levélbe, le is van mentve nekem. Ekkor aktív segítséget nem kap a FGYL, de lesz folytatása a történetnek később...

Beindul a "fejlődni illene" projekt a Heroes-ban, és ettől függetlenül egy motivációs verseny. A "fejlődni illene" projekt a 3 millió pont alattiakat érinti, és a nem fejlődőket a kirúgás veszélye. (Semmi teljesíthetetlen nem volt, ha valakin már látszott, hogy a belépés mellett kattintott is kettőt, az maradt.) A motivációs játékon pedig a legnagyobb arányú fejlődő nyerhetett fúziós erőművet. :) A FI két hetes projekt volt, a játék egyhetes.

szmiagor és parus_z kinevezése szenátorrá. (Ekkor csak Mordornak volt kinevezés joga, hosszas unszolás után kaptam meg később én is. A kinevezések két részből álltak. Voltak a javasolt kinevezések, amiket tudtam követni. És amik csak úgy megtörténtek Mordor által. Ezek rendszertelenek voltak, és szerintem következetlenek. Pl. szmiagor egy időben szintén megkapta a diplomata tisztséget, és mikor az egyik találkozón rákérdeztem Mordornál, azt mondta, hogy részeg volt biztos. SzékelyG például egy időben le volt fokozva, de tohony és Stolichnaya kinevezését sem előzte meg a szokásos vita, ezek csak megtörténtek. Tény, precedens nélküli volt a jogokkal való visszaélés, így a kelleténél lazábban volt kezelve ez a része a játéknak.) Laccy [MU] a szövetségünk vendége.

2009-10-07

Selan [MU] jelenleg nálunk van. A testvérszövetségben az "ideiglenes hős" Csavez. Az Isimaru-féle Nyugati Hadtest megnyitása, és békekötés a Védegylettel. A békeszerződés semmi különöset és megdöbbentőt nem tartalmazott. Majd megkaptuk az igencsak elnyúlt háború kivonatát Ziontól, hogy ők hogy élték meg:

"Az utóbbi napokban felmerült néhány téma, amire reagálni kívánok (külső segítség, multizás, gyávaság) és leírnám, hogyan látom én az elmúlt háborút. Kezdem az elsővel. Nem győzök csodálkozni és mosolyogni a felvetésen, mindenesetre ennél nagyobb bókot aligha kaphattunk, mint hogy több szövetség is segített minket a harcban. Az elején valóban megpróbáltunk nagyobb szövetséget létrehozni és több szövivel is felvettük a kapcsolatot. Valószínűleg volt közte körlevél és a forrásotok ebből gondolta, hogy a címzettek már mind a barátaink is. Sajnos nem sikerült egy nagy koalíciót összeszerveznünk, azért azt észrevettétek volna. :)
Mégis kaptunk segítséget és szimpátiát. Nincs jogom elárulni kik voltak és hányan, de leírom mit nyújtottak: Egyszer osztottak nekünk KP-t. Ez nekem és legalább még egy tagunknak nem számított, mert már megvoltak ezek a pontok. Történt egy egyszeri nyersanyag átutalás, annyi amit egy tagjuk a teleportjából bírt. Persze jól jött, de a fosztásokból ennek a sokszorosát szereztem. Illetve átvettünk egy fulgur flottát, amit hozzátettem ahhoz a kettőhöz, ami már megvolt. Egyszer tudtam vele fosztani, utána megsemmisült. Bár nagyon hálás vagyok ezekért, és jól esett a segítség, szignifikáns előnyt nem jelentett. A csatákban résztvevő hajók közt soha nem volt idegen!
{Kedves barátunk, a ZE volt a támogató :)}
De jelentős sikereket értünk el egy 10x nagyobb szövetség ellen, és ezért a Védegylet tagjait külön dicséret illeti. A játék elején visszavertük Csavez két magánflottáját, ami ellenünkben jött, számításaink szerint a teljes haderejét küldte el. Elsőre majdnem elvette a legerősebb tagunk főbolygóját, pár percen múlt, amikor is a reggeli kávét a monitorra köpvén észrevette. :) (Amúgy ha ez megtörténik, a Védegyletnek lőttek.) Mivel látszott, hogy ez újra meg fog ismétlődni, megkeményítettük szívünket és támadásba mentünk át. Elfoglaltuk Csavez két legerősebb bolygóját és itt megtörtént a bolygóbontás. Ez jogosan szította fel a harci kedveteket. És szerintem ez az egyetlen, amiért negatív kritika érhet minket. Mi kívántuk a békét, de miután a vezetőtök diplomáciai úton jelezte, hogy hiába a józanítás, a népe háborút akar: beletörődtünk és felvettük a harcot.
Kezdetben két nagy sikert arattunk. Legyőztük az Alexandra egyesített sereget, majd felfedeztük, hogy arobnál gyűlnek a hajók ellenünk és ott levertük a .gamma flottát. Később Kispocok első 6 nemezisét sikerült levágni. Mögötte jött még egy 24e-es sereg és a bolygóm látótávolságán kívül egy pontra tartott mindkettő. Egyébként az előző csata után egymagam legyártott hajókkal ütköztem meg, de a fősereg elől már kitértem. (Arra kíváncsi vagyok ezen a ponton miért vonta vissza a seregét Kispocok.)
[Pusztán lélektani okai voltak, zsinórban sok flottánk bukott el.] Ezekben a csatákban ti 37e, mi 14e egyenértéknyit buktunk. Ezt köszönhetjük a tagjainknak, az erőltetett fegyverkezésnek, a jó flottaösszetételnek illetve a tábornokaitok hibáinak. Persze letermelni nem tudunk titeket és sejtettük, hogy előbb-utóbb eljő az a flotta, amivel már nem bírunk, ezért a sajátos stratégia: A váratlan és szétszórt támadásokkal és fosztásokkal megpróbáltuk lekötni és szétforgácsolni az erőiteket. Ezúton is elnézést kérek azoktól a tagoktól, akiket úgy fosztottunk ki, hogy nem akart részt venni a háborúban, de mivel a teljes Heroes hadat üzent nekünk, mindenki legális célponttá vált, mi pedig megpróbáltuk kihasználni a nagy szövetségek hátrányait.
Előfordult, hogy kitértünk egy ütközet elől ill. feladtuk a mellék bolygóinkat, talán ezért kaptuk a gyáva jelzőt. Gondoljátok végig, egy 10x erősebb szövi ellen mi mást tehettünk volna? Annak nincs értelme, hogy hétről hétre a 10e sereggel odaálljak az 50e elé és levágassam, úgy hogy a másiknak egy karcolása sem esik. Utána várjam meg, hogy elkezdje fosztani a főbolygómat. És reménykedjek benne, hogy az ötödik után abbahagyja... A maroknyi francia ellenálló sem állt ki a tigris tankok elé pisztollyal. Az nem hősiesség, hanem hülyeség. Mi megpróbáltuk kiaknázni a lehetőségeinket és úgy harcoltunk, ahogy tudtunk. Kispocoknak: A "hátulról a hős" üzenetemet remélem nem vetted magadra, csupán a tiedre akartam valamit reagálni (HKP - TE GYÁVA :D). Nem zavart, hogy onnan jössz, részben számítottam is rá, azért tettem a semmi közepére szondát és a főseregem se véletlenül tartott éppen akkor a Heroes szívébe. :) Árnyalja a helyzetet, hogy nyilván nem a teljes potenciállal jöttetek ellenünk és a szándékaitok is összetettebbek lehettek, mint ahogy mi gondoltuk. De ezt már ti tudjátok megítélni."

Innentől a forduló végéig nem történt változás a Heores-Védegylet kapcsolatokban. Későbbiekben derült ki számomra, hogy a Védegyletből midore régi ismerős: béta1-ben ellenség, béta2-ben szövetséges volt [akkor tcherno névvel futott]. Most megint az ellenség szerep jutott neki! :)

Ebben az időben indítottam be a Synch-E projektet. A békekötés napján kezdtem el a 4. és az 5. E-bolygót foglalni. Ekkor a három termelőbolygóm mellett öt E-bolygóval foglalkozom. Mind az öt szerény fejlettségű, de az utolsó hajszálig megegyeznek.

Még mindig hetedike. :) Ekkor kaptam meg FuligJimmy levelét, amiben megkeresett, hogy MNT-t szeretne kötni (Galaktikus Köztársaság). Az ehhez hasonló megkeresések elutasítással szoktak végződni, ezt meg is írtam, de mivel az ajánlat mellé levél is jött, megígértem, hogy továbbítom a szövetség elé az ügyet. Mivel alapvetően egy nagyon pici szövetségről volt szó, akik nem is voltak a közelünkben, és nem is volt reális esélye, hogy valaha megtámadjuk őket, vagy megtámadjanak minket. Ezért erre az esetre a Semleges szerződésmentes viszonyt szoktam javasolni, és kb. meg is lett ez szavazva, mikor két nap múlva jött a következő levél. Tájékoztatott, hogy megtámadta őket a -Stargate-, leírta, milyen körülmények között történt ez, és pontosan mikor. A végén pedig ezt:

"Úgy tudom, hogy Ti szövetségesek vagytok, és mielőtt döntenétek a velünk való kapcsolatfelvételről, úgy gondoltam, hogy illik tájékoztatni a jövendőbeli szövetségesünket, még akkor is, ha ennek a szövetségnek bármi kis esélye is van. Lehet, hogy ezek után még annyi sem lesz, de akkor is ez így korrekt."

Ebből két dolog látszik: Értik, hogy mi a lényege a játéknak, és _tényleg_ MNT szeretnének kötni, ami szövetséget jelent, és nem csak azt, hogy nem támadjuk meg egymást!!! Ekkor megírtam szerintem diplomata karrierem legzseniálisabb levelét Kronoxnak, amiben egy csepp fenyegetés nem volt, de a harcok azonnal abbamaradtak. Ezután kérvényeztem egy diplomata vízumot, és pár napig a Galaktikus Köztársaságban voltam. Mivel ekkor kb. tízszer annyi pontom volt, mint az egész szövetségnek, amellett hogy ismerkedtünk, tanácsokkal láttam el őket, nyersanyaggal is besegítettem. (Én voltam a Mikulás.) A kutatópontokat megosztottam az egész szövetséggel, otthon lobbiztam az MNT ügyében, és azért is, hogy a Magánuniverzum mellett velük is legyen cserekapcsolat. Azt hiszem sikerült kicsit felpezsdítenem ott az életet, de ehhez jó partnerek voltak. Bizonyos szempontból jobban is éreztem magam, mint a Heroes-ban. Nálunk nagyon sokszor ment a fölösleges paranoia, nem volt nagyon célja a játéknak (már akkor sem). Itt az emberek előrébb akartak jutni, épp ezért igyekeztem minden lehetőséget megadni, hogy beinduljon a gépezetük. Azt kell mondjam: tipikus kisszövetség volt, amiben az játékosok egy részének már egyszer-kétszer elvették az erősebb bolygóját (szintén az igazsághoz tartozik, hogy bohima bolygóját épp KisPocok nyúlta le. HKP – Mustangként ismerős lehet), most is épp kijövőben egy háborúból. (Amúgy a háború miatt sokan kiléptek innen, a TGF nyújtott védőernyőt. Alvers is itt kötött ki, akinek a nagyon érzékletes leírásaiból tudtam visszakövetni az elkeseredett honvédő háború állomásait.) Javasoltam, hogy a szedjék össze soraikat, és költözzenek egymás mellé. Így jött létre a távol-keleti végen a Galaktikus Köztársaság központja. A helyszínválasztás okai azok voltak, hogy eléggé kihalt volt még akkor a környék, és mind a GK-nak, mind nekünk voltak ott állásaink. És mielőtt az a vád érne, hogy itt órák óta magamat fényezem, elmondanám, hogy mindehhez csak egy kis kezdőlökést kellett adni. Napi pár kör termelés, egy elejtett mondat. A szervezés azonnal kézbe volt véve, és ment minden a megvalósítás felé. Jó volt a társaság, volt a játékosokban tenni akarás, megvolt a hajtóerő. Ami tetszett, hogy bohima egy mindenre nyitott vezető volt, és egy kiváló diplomatájuk is akadt, FuligJimmy. Összesen háromszor vagy négyszer jártam itt (többször, mint az MU-ban), és az első volt csak hivatalos út, utána nyaralni jártam ide. :)


folyt. köv.

16 komment

Címkék: s1 összefoglaló játékos

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr151759543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritmonger 2010.02.15. 12:58:50

nagyon jó írás, mihamarabb folytatást

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2010.02.15. 13:30:47

Köszönöm!
Cucun múlik hogy osztja be, a teljes anyag nála van már:)

ernobius 2010.02.15. 14:06:48

Szerintem is jó írás :)
Én nagyon jól éreztem magam a Heroesban :D A2. bétától (annak a vége felé kezdtem a Zandát) az IR nekem a pórnépet jelentette (ahova engem is felvettek, mint abszolút kezdőt), a Heroes pedig a topot, a Hősöket. Aztán az s1-ben, amikor a Szakadár Szövit nem éreztem kellően szervezettnek, szerencsét próbáltam, és írtam a Heroesnak. Sokáig nem válaszoltak lényegeset (ez az az időszak, míg Nejmed küzdött értem, visszaolvastam a fórumban :D), így beléptem a sokkal rosszabb Stargate-be. A Heroes meghívása maga volt a megváltás :D
Nejmed, örökre hálás vagyok neked, remélem a következő fordulóban is leszel :) Meg azt is, hogy a Heroes körül lehessek, bár az érettségi miatt már nincs annyi időm fejlődni.
Mindent összevetve, egész jó kis forduló volt, jó volt veletek (minden egyes emberkével a játékban) játszani :)

-Teuton- · http://kepfeltoltes.hu/view/100628/100x100falloutav-ch_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 2010.02.15. 16:22:26

azért vmiben tévedsz az IR-el kapcsolatban. igen zömében kezdők voltak csak pl. én is. de elég sok tapasztalatom van máshonnan ergo nagyon nem éreztem kezdőnek magam elég hamar belelendültem.
nomegaztán az IR akár tetszik akár nem elég nagy fenyegetés volt akkor. a TGF-es háborúban ha 5-en csináltak vmit a 100-ból.
jah ernobius a szakadár szövetséggel annyi volt a probléma hogy nem tudtuk eldönteni mi legyen.
így és is a stargegatebe voltam kb 4-5 napig vagy annyi se:D utána én hülye a TGF-be vándoroltam.
ahol szintén tiltások halmaza merült mindenkire. merthogy olyat se lehessen támadni akivel semmi kapcsolat nincs olyan számomra nincs.
no mind1 jó helyre kötöttem a ki a MU-ba.
a s2 már nagyon más lesz.
nejmed nem írnád le minden 1-es napodat?:D

Spiritmonger 2010.02.15. 16:52:45

Teuton, abból az általad említett5 TGF-esből egy biztosan én voltam az IR elleni háborúban. én szedtem le akos999 támadó flottáját, ami tgf-es területre ment, tudom, mert az én bolygómat támadta. az, hogy a tgf-ben tiltások voltak, nem igaz. a szövetség első napjától kezdve tag voltam, és a kezdet kezdetekor eldőlt, hogy nem leszünk háborús szövi, békében fogunk fejlődni. ez minden új tagnak meg lett mondva.

-Teuton- · http://kepfeltoltes.hu/view/100628/100x100falloutav-ch_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 2010.02.15. 17:34:17

@Spiritmonger: nah már bocs az nem tiltás hogy inaktívon kívül tilos bárkit támadni?
vagy én vagyok hülye nyelvtanból.
megaztán én is benne voltam rendesen a háborúban.
meg ha annyira béke párti a klán akkor mi a büdös francért galaxy fighters? ezt soha nem tudtam megérteni.a tisztelt vezetőség a zsebére játszott tisztelet a kivételnek.

parus_z 2010.02.15. 18:10:33

jó hosszú volt!,de legalább részletes:)
kicsit összekeverted az engem érintő dolgokat, de ez így jó, mivel sokk mindenre nem derült így fény muhaha:D

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2010.02.15. 18:24:13

@parus_z: A DCS-s konfliktusban is megidéztelek, mint a szövetségünk legnagyobb "kis renitense"! :P

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2010.02.15. 18:41:09

@parus_z: A DCS-s konfliktusban is megidéztelek, mint a szövetségünk legnagyobb "kis renitense"! :P

Csirguz 2010.02.15. 21:42:37

látom volt időd.. :D

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2010.02.15. 22:44:01

Apránként írtam meg, január elején kezdtem el, még jóval a vége előtt. Pont amiatt, hogy az előző szervereken miután véget ért a játék, nem lehetett visszamenni olvasgatni leveket fórumot stb. Mivel elég tetemes mennyiségű volt a szövetségben felhalmozott információ jó előre neki kellett futni.:)

Spiritmonger 2010.02.15. 23:17:54

@-Teuton-: ez nem tiltás, ez volt a tagság alapfeltétele

azon mit értesz, hogy a vezetőség a zsebére játszott?

nálunk nem volt adózás, nem kellett kötelezően hajót adni a közös flottába, a fórumban minden technikai információ hozzáférhető volt.

az már másik dolog, hogy a névben volt a fighters szó is, de ebből nem következik automatikusan az, hogy éjjel-nappal harcolni kellett volna...

megint egy más megközelítésből, ha annyira harcolni akartál volna, miért nem léptél ki idő előtt, és támadtál meg a TGF-ből bárki nagyobbat?
pl aproheront, muflont, hú-t vagy esetleg engem?
valószínűleg azért, mert az említett játékosok kb 1 támadással letöröltek volna a térképről, és nem lett volna esélyed sem egyetlen második bolygóra, nem hogy a toplista legjobb 50 közé kerülni

az a játszótéren sem volt divat az oviban, hogy nagyobb vagyok és elveszem, mert ilyenkor jön a másik bátyja, apja, stb, és büntet...így nem volt ez máshogy sem a szerveren

légy nyugodt, a köv szerveren is a békés fejlődés lesz a divat, legalábbis jónéhányunk részéről. aki háborúsat akar játszani, az le fogjuk oltani nagyon hamar, háborúzni az egyházzal kell, ha lesznek olyan tökösek, és ugyanezzel a névvel jönnek, illetve magával zandával

Ricsi121 · http://tavimutymuty.blog.hu 2010.02.16. 07:26:19

Remek írás :)
"A legtöbbször Ricsi121 bombázott ajánlattal" sorry xD

Norris74 2010.02.16. 13:08:20

Remek anyag!!!

Sejtettem, hogy azért folynak az Univerzumban csúf dolgok, de azt nem hogy ennyi :)
A játéknak az egyik nagy hibája az volt, hogy ezekről szinte semmilyen forrásból nem lehetett információt szerezni, vagy ha mégis, az olyan hiányos és töredékes volt, hogy a teljes kép téves kipótlása gyakran több kárt okozott, mint hasznot. :)
Én is elkövettem olyan szarvashibákat, hogy a ZE ellen segítséget kérő levelet véletlenül a ZE egyik tagjának is elküldtem. :D Nem tagadom...

Nejmed: Egyébként annak a levélnek a megírása olyan sok energiát nem igényelt, de igyekeztem belevinni egy kis "szerepjátékot", egy kis sztorit, hogy hátha így jobban tetszik majd a szövetségeknek. Ez sem jött be. :)

Nem baj, a remény hal meg utoljára.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2010.02.16. 13:51:38

@Norris74: "A játéknak az egyik nagy hibája az volt". Szerintem meg inkább nagy érdeme. Ha minden (hiteles) infót megkapnátok, akkor
- baromi egyszerű lenne dönteni,
- semmi szerepe nem jutna a hírszerzésnek,
- jóval kevesebb szerepe lenne a diplomáciának,
- és szűkülnének a taktikázási lehetőségek.
Egy csomó mindent kiölne a játékból. Pl a fenti sztori nem kis részét.

Csirguz 2010.02.16. 20:04:41

@cu2: mindenesetre az erepubliknál bevált (persze lehet csak a jóval több játékos miatt)

@nEjmEd: nem is gondoltam hogy fejből leírsz minden második napot, de akkor is tiszteletre méltó terjedelmű lett! respect ;)
süti beállítások módosítása