Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Luft

2010.07.30. 09:40 cu2

Ernobius novellái adták meg a végső lökést, hogy én is megpróbálkozzam az írással. Amúgy is ideje Zandagort közeledtét előkészíteni, az alábbi ennek első része.


A Galaktikus Xenoarcheológiai Intézet főépülete Eadrax bolygóján található. Közvetlenül a főbejárat előtt egy három emelet magas, márvány Fermi-szobor áll, talapzatán az ősi kérdés: "Hol vannak?" A szobor, az épülettel együtt természetesen másolat, az eredeti a Tejútrendszerrel együtt pusztult el.

Hogy ki engedélyezett egy ilyen önironikus szobrot, az már a múlt homályába vész. De kétségtelenül találó. Az intézet működésének bő másfél évezrede alatt összesen 8217 leletet vettek nyilvántartásba. Mind a 8217 hamisítvány volt. Egyetlen oka van annak, hogy a Galaktikus Tudományos Akadémia nem záratta még be ezt a kócerájt. A leletek kiállító helye, a Däniken Múzeum az egyik legnyereségesebb tudományos vállalkozás. Már ha a nyereséget nem a gyógyszer- vagy a hadiparhoz hasonlítjuk.

Bár az intézet idegen civilizációk maradványait kutatja, ez alól van egy kivétel: Zandagort népe. Annak idején komoly vita folyt az EBSZ-ben, hogy Zandagort tudományos, hadi vagy politikai kérdés. Mondanunk sem kell, ez utóbbi értelmezés kerekedett felül, és egy különálló Zandagort Kutató Intézetet alapítottak, egy tudósokból, katonákból és politikusokból álló bizottság felügyelete alatt, utóbbiak többségi részvételével.

Nem csak a Gaxarchitól vontak el ezzel hatáskört, hanem az összes többi xenológiával foglalkozó intézettől. A hatáskörrel együtt ment a pénz, a technológia és az emberi erőforrás is. A ZKI agyelszívásának egyetlen konkurens sem tudott ellenállni. Alig egy évtized alatt töredékére csökkent az Akadémia Xenológiai Osztálya, és a Gaxarchi kivételével (köszönhetően a már említett múzeumnak) az összes kapcsolódó intézetet egybeolvasztották.

* * *

Dr Luft szokásos csütörtök reggeli rutinfeladatát végezte. Az Eadrax két stabil Lagrange-pontját kellett átvizsgálnia. Természetesen nem sajátkezűleg, hiszen a két gravitációs mélyedés a felszín felett mintegy másfél millió kilométerrel található. Egy egérkének becézett távirányítású robotot használt ehhez. A mechanika örök törvényei szerint ezeken a pontokon gyűlik össze a csillagközi tér minden söpredéke. Az intézeti szleng, átvéve a xenobiológusok nyelvhasználatát, intergalaktikus szmegmának nevezi ezt a hidrogén-hélium-kőtörmelék keveréket. A szexistának titulált elnevezés miatt egyszer már fegyelmi eljárás is indult Dr Zef ellen, aki egy tanácsülésen nyögte be a kifejezést, ennek ellenére fennmaradt, és még a női munkatársak is használják.

Amióta folytatnak ilyen vizsgálatokat, soha nem találtak még semmi érdekeset. Még fagyott mikróbákat sem. De ezen a csütörtöki napon minden máshogy történt. Luft talált valamit. A képernyőn egy arasznyi méretű fekete monolit látszódott, rajta furcsa kriksz-krakszok. Luft annyira meglepődött, hogy még veleszületett szkepszisét is elfelejtette. Biztosra vette, hogy egy idegen civilizáció írását látja. Egy üzenetet. A palackon.

Üzenet a palackban. Ez valami ősi hajós szakzsargon, amit ma már alig használnak. Hiszen a hajózás, eredeti formájában, amikor nagy fémdarabokat dobálunk a vízbe, és azt reméljük, hogy azok súlyuk ellenére mégsem süllyednek el, réges rég kiment a divatból. A mitológiai források szerint a technológia atyja egy bizonyos Archi Médész, aki mosogatás közben vette észre a jelenséget, de hiába kiabált ki feleségének, Eurékának, hogy "asszony, ezt nézd!", ő inkább bámulta tovább a tévét.

Archi később részesedésért cserébe eladta találmányát egy élelmes vállalkozónak. Mint utóbb kiderült, a szerződést egy hajléktalan írta alá, akin persze nem lehetett semmit behajtani. Euréka pedig elhagyta, és hozzáment az említett vállalkozóhoz. Archi szegényen, betegen és magányosan halt meg, mint az igazán nagy elmék általában.

Luft szerette ezt a történetet, azonosulni tudott vele. Mindig is úgy vélte, hasonló lesz a sorsa. Leszámítva a nagy felfedezést. Most azonban úgy tűnt, rámosolygott a szerencse.

* * *

Luftnak végülis igaza lett, már ami saját sorsát illeti. A lelet valódi volt, ezzel a nagy tudósok körébe lépett. Viszont egyértelművé vált, hogy a monolit zandagorti eredetű. A ZKI átvette az ügyet, a további kutatásba pedig természetesen nem vonta be Luftot. Erre feljogosította alapító okirata, melyen ugyan nem egy hajléktalan aláírása szerepelt, hanem egy régi EBSZ-elnöké, de a gyakorlatban ez nem jelentett nagy különbséget. Luft szegényen, betegen és magányosan halt meg.


(folyt. köv.)

8 komment

Címkék: fan fiction s2

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr612186559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPeterHUN 2010.07.30. 12:30:26

Nagyon jó! A poénok is tetszettek, főleg az Archimedes-es.
Várom a folytatást!

PPeterHUN 2010.07.30. 12:31:59

Nagyon tetszett!
Poénok is nagyon jók, főleg az Archimedes-es.
Várom a folytatást!

PPeterHUN 2010.07.30. 12:32:47

Elnézést, úgy látszott, hogy elsőre nem küldi el, ezért írtam újra.

ernobius 2010.07.30. 15:13:50

:D Megtisztelő a leírás :D
Örülnék neki, ha ilyen aktív (vagy még aktívabb) szerepet játszanának továbbra is a novellák a játékban (és ugyebár fordítva), mint most, amikor be van vezetve Zandagort közeledte és részletezve volt, hogy hogyan is kezdte előlről az emberiség.

Cucu, még írj, szeretem az ilyen stílust (főleg az utalásokat tudományra, tudósokra, társadalmi jelenségekre stb). Most épp Charles Stross Accelerandóját olvasom, nagyon jó regény, talán valamelyik novellámban merítek belőle (bár nem valószínű, a két univerzum nagyban különbözik...)
Várjuk a folytatást :)

(de ha jobban belegondolok, ha ez Zandagort herceg eljövetelének bevezetője, akkor ... )

Norris74 2010.07.30. 21:48:19

Nagggyon ott van! Jókat kuncogtam rajta. :)

Liet 2010.07.31. 17:35:37

Nagyon jó, én is várom a folytatást.

-Teuton- · http://kepfeltoltes.hu/view/100628/100x100falloutav-ch_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 2010.08.01. 20:40:47

nah grat ehhez. erről a neunundneunzig luffballon jut az eszembe mármint a címről:D

Ricsi121 · http://tavimutymuty.blog.hu 2010.08.02. 09:12:28

:D Jópofa, megy az írás neked is :)
süti beállítások módosítása