Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Ipar

2008.11.13. 16:17 cu2

Az erőműveken túl az alábbi bányák, gyárak lesznek a játékban (a nevek még változhatnak). Általában jellemző a vertikális integráció, vagyis hogy az egymást követő folyamatok gyakran egy egységen belül történnek (nincs külön titánbánya és titánkohó). Ennek célja, hogy a játékosnak ne kelljen aránytalanul sok időt a gazdaságra szentelnie.

Élelmiszeripar

Egy bolygó népességének legfontosabb meghatározó tényezője az előállított élelmiszer mennyisége.

A Húsüzem a húsfeldolgozás összes fázisát tartalmazza: vadászok járják a vidéket, hogy ehető állatokat keressenek (panda, zebra, zsiráf, nyúl, bárány, marha, vaddisznó, fürj, havasi nyúl, vapiti, barna medve), a megölt állatot kivéreztetik, megnyúzzák, feldarabolják, végül a nyers húsból (főzéssel, sütéssel) fogyasztható ételt készítenek. A gyár outputja egyszerűen élelmiszer, de a lakosság egészsége szempontjából az is számít, hogy a teljes termelés hány százaléka hús, növény vagy kenyérféle.

A Vegagyár a húsüzemhez hasonlóan integrált gyár, csak az input gomba vagy növény (rizs, yam, banán, kukorica, füge, majomkenyérfa, szőlő, olajfa, krumpli), az output növényi élelmiszer. Az A- és B-osztályú bolygókon a fogyasztható növények túlsúlya a jellemző, a D- és E-osztályúakon pedig az állatoké.

A Kenyérgyár egy speciális vegagyár, melynek inputja búza (C-), árpa (D-) vagy rozs (E-osztályú bolygók). Az output népegészségügyi szempontból a növényfélékhez tartozik.

A Szeszfőzde bizonyos növényekből állít elő alkoholt: cukornádból rumot, agavéből tequilát, szőlőből bort, búzából és árpából sört, krumpliból és rozsból vodkát. Az alkohol felhasználási helye a kocsma, ami az állomásozó flották morálját növeli (a részeg űrmatrózok viszont növelik a bűnözést, ami csökkenti a lakosság morálját).

Kitermelés

Minden ipar alapja az élő és élettelen természeti erőforrások felhasználása.

A Fűrészmalomban az élő fák (ébenfa, majomkenyérfa, cédrus, bükk, fenyő) kivágása és feldolgozása zajlik, melynek outputját (gerendák, lemezek, deszkák) elsősorban gyárak, házak, bútorok készítéséhez használják. Elsőre furcsának tűnhet, hogy még a 35. században is fából építkeznek őssejtek helyett, de ha azt vesszük, hogy a fás növények evolúciós története majd négyszázmillió évre nyúlik vissza, nem csoda, hogy még mindig ez a cellulóz, hemicellulóz és lignin keverék az egyik leghatékonyabb építőanyag.

A Kőbánya a fa mellett a másik alapvető házépítéshez használt nyersanyag, a kő előállításának helye.

A Homokbánya az üveg- és félvezetőgyártáshoz elengedhetetlen szilícium forrása. A kibányászott kvarchomokot megtisztítják a mésztől, csillámföldpáttól és egyéb szennyező anyagoktól, hogy csak tiszta szilícium-dioxid maradjon.

A Titánmű egy titánbánya és egy kohó integrációja. Utóbbi funkciójához szenet is felhasznál. Az előállított titánt elsősorban űrhajók gyártásához használják.

Az Uránüzem bánya és dúsító egyben. A 22. században a MAD-doktrína visszaszorulásával a nukleáris fegyverek gyártása lényegében megszűnt, így a teljes természetes uránkészlet enyhén (3-4%-ra) dúsított uránpasztillák előállítására fordítható. Minthogy alacsonyabb fejlettségi szinten csak a nap- és atomerőmű érhető el, uránra feltétlenül szükség van.

Feldolgozó ipar

A természeti erőforrásokból közvetlenül kinyert alapanyagok feldolgozása az alábbi gyárakban történik.

Az Üveggyár tiszta kvarchomokból állít elő üveget. Ezt házak (falvak, városok) építéséhez használják.

A Félvezetőgyár bár homokból nyeri ki a szükséges szilíciumot, legfőbb inputja a jól képzett munkaerő. Az előállított chipeket űrhajókban és a hírszerzésnél használják, irányító, kommunikációs, jelfeldolgozó számítógépek formájában.

A Szénégető a terraformált bolygók egyik specialitása. Mivel természetes szén csak geológiai időtávon alakul ki jelentős mennyiségben, a pár száz éve belakott bolygókon iparilag kell termelni. A fák száraz lepárlásával előállt faszenet további kémiai eljárásokkal kell megtisztítani a szennyező anyagoktól. A gyár outputját elsősorban olaj- és nanocsőgyártásra használják.

Az Olajgyár szintén a terraformálásból fakadó szükségszerűség. A Fischer-Tropsch-eljárás továbbfejlesztett változatával szénből kőolajat állítanak elő. Mivel az így nyert olaj energiaköltsége meglehetősen magas, ezért üzemanyagnak nem hatékony, inkább műanyagok gyártására használják.

A Műanyaggyár szintetikus olajból állít elő különféle műanyagokat (polipropilének, polietilének...), melyeket elsősorban a háztartásokban és űrhajókban hasznosítanak.

Az Űrhajógyárban természetesen űrhajókat gyártanak. Az elérhető hajótípusok a gyár fejlettségi szintjétől függenek (lásd az űrhajók tech szintjeit).

Háztartások

A bolygók népessége az élelmiszertermelésen kívül a rendelkezésre álló lakóhelyek számától is függ. Kétféle települést különböztetünk meg.

A Falu kis népsűrűségű, fejletlen infrastruktúrával rendelkező település. Előnye, hogy olcsó, környezetbarát, és az urbanizáció fokát csökkentve az emberek számára is kellemes. Hátránya, hogy a technikai fejlődéshez városokra is szükség van.

A Város sűrűn lakott, utakkal, közművekkel, oktatási intézményekkel jól ellátott település. Előnye, hogy magasan képzett lakosságával lehetővé teszi a technikai fejlődést. Hátránya a magasabb bűnözési ráta, a környezeti terhelés, és a magasabb fenntartási költségek.

Speciális épületek

A fenti kategóriába nem sorolható intézmények.

A Kutatóintézet a technikai fejlődés motorja. Enélkül sem a fejlettebb erőművek, gyárak, sem a komolyabb űrhajók nem érhetők el.

A Hírszerző központban képzik a kémeket, kémelhárítókat, szabotőröket, ez a felderítés és a gerilla-hadviselés központja.

A Kocsma az alkoholárusítás színhelye. Célja a bolygó felett állomásozó flották moráljának növelése. Hátránya a megnövekedett bűnözés.

A Teleport a csillagközi szállítás és kereskedelem elengedhetetlen feltétele, ezen keresztül kapcsolódnak a bolygók a tőzsdéhez és egymáshoz. A teleport egy féreglyukon keresztül küldi át az árut. Minél több áruról van szó, annál több ideig kell nyitva tartani a féreglyukat, ennek pedig jelentős kvantumenergia igénye van. Éppen ezért a teleport folyamatosan tölti a kvantumkondenzátorait, hogy amikor szükség van rá, ki tudja őket sütni.

10 komment

Címkék: gazdaság ipar

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr92767316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naNAna (törölt) · http://braso.extra.hu 2008.11.13. 16:40:52

Óóó :D Nagyon szép ez is! Már csak azt szeretném tudni hogy hogy oldod meg hogy lássuk az alapanyagokat ( gondolom felül egy sorban lesznek...)

Sakál 2008.11.13. 20:34:18

Lehet javasolni nevet? Akkor legyen Húsüzem (ne pedig húsgyár)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.13. 23:02:36

@Sakál: Igaz, javítva. Akinek van még javaslata, hogy minek lehetne/kellene jobb nevet adni, az szóljon!!

@nandoo: Minthogy 18 erőforrás van, ezek nem férnek ki egy sorban. A bolygó adatlapján van pár összefoglaló adat a bolygó képe mellett, alatta pedig lehet választani, hogy az ökoszféra, a gazdaság, az űrhajók, a tőzsde közül melyik érdekel, és arra kattintva láthatod a részleteket. A gazdasági oldalon bal oldalt vannak a gyárak, jobb oldalt a nyersanyagok. Majd rakok ki screenshot-ot.

Koncsi 2008.11.14. 14:49:38

Talán a Kenyérgyár helyett lehetne: Pékség, vagy Sütöde :)
és az
Alkoholgyár mondjuk: Szeszfőzde, Alkoholfőzde

pberci 2008.11.14. 20:14:46

Nem tudom, szerintem a 35. évszázadban a húsüzem inkább állattenyésztéssel foglalkozhat, mint vadászattal...

Ez olyan, mint amikor az Empire Earth 1-ben a nanokorban is csákánnyal fejtik az ércet a munkások.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.14. 23:50:46

Kivéve, ha a 35. századra betiltották az ipari állattenyésztést, egészségügyi, környezetvédelmi és etikai okokból:
en.wikipedia.org/wiki/Factory_farming
Szóval azért nem egyértelmű, hova tart a fejlődés ilyen téren.

Szeszfőzde tetszik. A pékségről viszont a sarki pékség jut eszembe... :-)

pberci 2008.11.15. 10:02:54

Aha. Ez a fajta állattenyésztés tényleg brutális, én speciál valami farmgazdálkodás-szerűséget képzeltem el (mint Ausztráliában)...

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.15. 13:21:36

Persze, igazad van, valószínűleg lehet normálisan is állattenyésztést űzni. A játékban azért van így, hogy az élelmiszeripar ne különüljön el az ökoszférától. Az Alapítvány előtt szerint a Trantoron nagyjából semmilyen élő környezet nincs, hanem algafarmokon és hasonlókon készítik a táplálékot. Ezzel viszont elveszne a játék egyik mondanivalója: ezer szálon függünk a természettől, ezért nem legyőzni, hanem együttműködni kell vele.

pberci 2008.11.15. 17:39:14

Ettől függetlenül valamelyik x.y adik verzióban lehetnének speciális bolygók, mint pl. az Arrakis, ahol csak 1 dolog van, amit embertelen körülmények és rengeteg háború mellett lehetne csak termelni...

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.11.15. 17:57:40

Valamilyen szinten ez már most is lesz: 5 különböző bolygóosztály van, mindegyiken más növények, állatok, és természeti kincsek is eltérő mennyiségben lesznek rajtuk (az Arrakison érdemes üveg- és félvezetőgyártásra specializálódni). De értem, mire gondolsz, és egyszer meg is valósulhat.
süti beállítások módosítása