Egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

Utolsó kommentek

  • devDavid: Közérdekű közlemény #1 Készítettem egy kisebb adatbázis dump-ot, amivel könnyebb dolgozni (fejles... (2012.12.24. 14:11) Letölthető Zandagort
  • cu2: @devDavid: Lehet, hogy én voltam félreérthető, mert nem vettem rossz néven a(z egyébként jogos) kr... (2012.12.23. 17:42) Letölthető Zandagort
  • devDavid: @cu2: ne érts félre, nem kritizálni akarom, nagyon nagy dolog - szerintem - hogy egy ilyen projekt... (2012.12.23. 17:24) Letölthető Zandagort
  • Utolsó 20

Címkék

Mi ez, mi ez?

2008.07.26. 13:59 cu2

Röviden: egy massively multiplayer online stratégiai játék blogja a fejlesztés kezdetétől a játék indulásáig, és túl...

És hosszan?

Massively multiplayer, azaz olyan játék, amiben van egy ún. perzisztens világ, és a játékosok számának csak technikai korlátai vannak. Vagyis több százan-ezren játszhatnak vele egyszerre, és ha épp valaki nincs bejelentkezve, tőle függetlenül is történnek az események, termelnek a gyárak, ölnek a katonák, vagy amiről épp a játék szól.

Na de miről szól?

Amikor felmerült, hogy írjunk online játékot, nagyjából semmi nem volt kitalálva. Mondjuk annyi, hogy legyen stratégiai (az RPG-vel vannak problémák). Meg hogy nem lenne rossz, ha a szokásos irtsd ki az ellenségeden kívül valami "pozitív" is lenne benne. Például környezetvédelem vagy együttműködés másokkal vagy ilyesmi. Aztán leültünk agyalni. Ennek eredménye egy rakás szuper ötlet volt, amik persze másnap (a megvalósíthatóság, játszhatóság, részletek fényében) már nem is tűntek olyan szupernek. Végül az űrstratégia lett a befutó.

A részletek még nincsenek teljesen kidolgozva, de az alap az, hogy van egy bolygód, és innen indulva kell meghódítanod a Galaxist (eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate). Persze a dolog ennél jóval bonyolultabb. A hódításhoz kell hadsereg, technika, diplomácia. A hadsereghez és a technikához gazdaság. A gazdasághoz emberek és kereskedelem. Az emberekhez élhető bolygó. Itt lép be a zöld-vonal, ugyanis a bolygóknak van ökoszférája, vagyis nem elég agyatlanul építeni a gyárakat, a fenntarthatósággal is törődnöd kell. Ugyanígy a győzelemhez az sem árt, ha barátokat, szövetségeseket szerzel, akikkel kereskedni és kooperálni tudsz. Szóval a cél egy olyan játék, ami kellően komplex ahhoz, hogy sokáig érdekes és élvezetes legyen.

Játék még nincs is, de blog már van?

Pontosan. Méghozzá két okból. Egyrészt így lehetőség van arra, hogy a játék fejlesztése közben minél több ötletet, visszajelzést kapjunk, amiket be lehet építeni, és amik remélhetőleg még jobbá teszik majd a játékot. Linus törvénye szerint "elegendően sok bétateszter és társfejlesztő mellett majdnem minden probléma gyorsan felismerhető, és a javítás is nyilvánvaló valaki számára." Érdemes talán ezt az elvet kiterjeszteni a fejlesztés korai szakaszára.

Másrészt ott a dolog marketing oldala is. Hiszen hiába szuper egy játék, ha a kutya sem használja. Éppen ezért fogunk rendszeresen jelentkezni, újabb részletekkel, feature-ökkel, screenshot-okkal, hogy mire ténylegesen elindul a játék (várhatóan valamikor ősszel), már legyen egy csomó lelkes játékos is.

Miért éppen Aldebaran?

Az Aldebaran egy vörös óriás a Bika csillagképben. Ha az α Centauriról el lehetett nevezni annó játékot, akkor az Aldebaranról miért ne? A név egyébként innen jött (és még nem is végleges):

Aldebarannak szép s takaros
Lányai tettre merészek,
Fess idegennel, hogyha csinos,
Ágyba bebújni is készek.
Megtesznek véle bármit is ott,
Mire áhító szelleme vágy',
De ha szétszedve juthatok el csak oda,
Nem vonz az űrbeli ágy.

(Douglas Adams - Vendéglő a világ végén, ford.: Nagy Sándor)

9 komment

Címkék: intro név

A bejegyzés trackback címe:

https://zandagort.blog.hu/api/trackback/id/tr35586560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthur bá 2008.07.27. 21:09:22

Aldebaran-hívő lettem. (Előtte nem tudom, milyen hívő voltam.) Jó a sárkány, a vers, lehet regisztrálni, és küld igazi levelet róla, szóval ha majd játszani is lehet, és még élek, játszanék vele.

Béla 2008.07.28. 16:44:14

Tartalom: nem olvastam.
Külalak: Fasza.
Viszont fontos megjegyezni, hogy jobb oldalt jó az átmenet a fejléc és az oldalléc/margó között. Baloldalt meg nagyon éles a kék és fekete és az bántó.
Egyéb:
Én az Aldebran nevet preferálnám a hangzása miatt, három szótag felett a mai felgyosult világban már nem érdemes kimondani semmit. És ez most komoly.
+Kell még egy gomb: küldés ismerősnek

Béla 2008.07.28. 16:58:12

Tartalom : Olvastam.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.07.28. 17:22:04

Fejléc: meggondolom, mit lehet vele kezdeni. Név: lehet más, de akkor ne az Aldebaran torzulása legyen, hanem tényleg más (mondjuk az Al-fa-cen-ta-u-ri se éppen rövid név). Küldés gomb: oké.

Anita 2008.07.28. 18:54:09

Egész jó, még az én érdeklődésemet is sikerült felkeltenie. :)

Maro · http://bytepawn.com 2008.08.01. 20:51:58

Ha esetleg erdekesse akarod tenni a programozast:

A Mysql + Memory Table hack-kel gyakorlatilag un. "software transactional memory"-t ersz el. Ez mostanaban a multi-core gepek miatt ujra az eloterbe kerult, erdemes rakeresni a neten, ti. leteznek ilyen library-k. A masik nagy iranyzat a Lock-ok kezelesenek kikerulesere a message passing alapu rendszerek, ahol abszolut nincs shared memory, csak uzenetekkel beszelgetnek a szalak, ilyen pl. az Erlang programozasi nyelv, ennek is erdemes utananezni.

Errol pont lesz egy cikk a bytepawn-on =)

cu2 · http://zandagort.hu/ 2008.08.02. 11:25:16

Kösz az infót. Megnéztem az STM-et, kicsit a CSMA/CD-re emlékeztet: nem megelőzi az ütközést, hanem csak ha bekövetkezik, akkor próbálja feloldani a transaction újrafuttatásával.

Erlangnál számomra kérdés, hogy ha mégis szükség van közös memóriára, azt hogy valósítod meg? Kijelölsz egy szálat "szervernek", és neki küldhetsz üzenetet, hogy írjon bele vagy olvasson ki valami az ő saját memóriájába/ból?

Na, majd ha megírod, elolvasom, aztán talán okosabb leszek tőle. :-)

akos 999 2009.02.04. 16:41:20

OFF

Ha ez nem üzleti titok megkérdezhetem menyibe kerül, menyi ember kell egy ilyen játék elkészítéséhez manapság?

cu2 · http://zandagort.hu/ 2009.02.05. 12:32:28

Maradjunk csak az embereknél és az időnél. Van a grafikus, neki olyan 200 órája lehet benne, és van a fejlesztő (én), eddig kb 600 óra. Plusz van pár haver, aki ötletekkel besegített, meg vagytok ti, akik ötletekkel, teszteléssel, tapasztalatokkal.

Amúgy az Index-en volt erről nemrég egy cikk:
index.hu/tech/szoftver/jat160109/
Eszerint a tipikus hibák: "Tapasztalatlanság a játékok és a projektvezetés terén, értelmetlenül felfújt létszám, túl merész tervek, a nagy pénzre odasereglő, hozzá nem értő emberek."

Ehhez képest nálunk:
- játéktapasztalatok: ezért van a blog és a béta, hogy legyen sok tapasztalt ember
- projektvezetés: csúszunk is :-)
- felfújt létszám: ezt gondosan elkerültük
- túl merész tervek: ezt majd az idő eldönti
- hozzá nem értő emberek: ezzel talán nincs gond
süti beállítások módosítása